Ντομάτα «μεταλλαγμένη» με βιταμίνη D προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημιούργησε γενετικά τροποποιημένες ντομάτες που ανεβάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα , μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα συχνό πρόβλημα αβιταμίνωσης.

Η βιταμίνη D υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα, κυρίως όμως παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως και παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία των οστών και άλλων οργάνων.

Σήμερα, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως ηλικιωμένοι, πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και η νόσος του Πάρκινσον.

Ερευνητές από διάφορες χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Χιλή, Κούβα) αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Plants πώς απενεργοποίησαν το γονίδιο ενός ενζύμου που μετατρέπει τη προβιταμίνη D3 σε χοληστερόλη.

Η προβιταμίνη συσσωρεύεται έτσι στις ντομάτες και στα φύλλα της ντοματιάς, χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξη του φυτού και η παραγωγικότητα του.

Στη συνέχεια η προβιταμίνη D3 μπορεί να μετατραπεί σε κανονική βιταμίνη D3 έπειτα από έκθεση σε φυσική ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία UV-B.

Η ποσότητα προβιταμίνης D3 που περιέχει μία και μόνο ντομάτα αντιστοιχεί στη βιταμίνη D3 που περιέχουν δύο μεσαίου μεγέθους αυγά ή 28 γραμμάρια ψαριού τόνου, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Εκτιμούν δε ότι η κατανάλωση της τροποποιημένης ντομάτας -είτε ολόκληρης είτε στη μορφή τοματοχυμού- θα μπορούσε να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για βιταμίνη D3 τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων (15 και 20 μικρογραμμάρια αντίστοιχα).

Επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή της ίδιας ιδέας σε άλλα λαχανικά όπως οι πατάτες.