BBC: «Η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία για το μακελειό στη Μόσχα με deepfake βίντεο»

Μόσχα μακελειό

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τα ίδια ρούχα

Δημοσίευμα στο οποίο κάνει λόγο για προσπάθεια της Ρωσίας να κατηγορήσει την Ουκρανία για το τρομοκρατικό χτύπημα στον συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα μέσα από deepfake βίντεο, δημοσίευσε το BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της Ρωσίας, το NTV, μετέδωσε ένα deepfake βίντεο, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζει τον κορυφαίο αξιωματούχο ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολέξι Ντανίλοφ να εμφανίζεται να λέει για το μακελειό πως «είναι διασκεδαστικό αυτό που γίνεται στη Μόσχα σήμερα. Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα οργανώνουμε τέτοια διασκέδαση γι’ αυτούς πιο συχνά».

Η υπηρεσία BBC Verify, ωστόσο, διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί σύνθεση δύο συνεντεύξεων που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η φωνή του Ντανίλοφ δημιουργήθηκε – πιθανότατα – με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Δείτε επίσης: Μόσχα: Ποιο είναι το ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό

Οι δύο συνεντεύξεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του ψεύτικου βίντεο είναι προσβάσιμες στο YouTube, στη μία – με ημερομηνία 19 Μαρτίου – εμφανίζεται ο Ντανίλοφ και στην άλλη – με ημερομηνία 16 Μαρτίου – ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Οι παρουσιαστές που παίρνουν συνέντευξη από τον Μπουντάνοφ φαίνονται στο fake βίντεο του NTV, να φορούν ακριβώς τα ίδια ρούχα με πανομοιότυπο το φόντο που βρίσκεται πίσω τους.

Το απόσπασμα των δηλώσεων του Ντανίλοφ. το οποίο εμφανίζεται στο βίντεο του NTV, δεν ακούγεται στην αρχική συνέντευξη της 16ης Μαρτίου, γεγονός που καθιστά πιθανό ότι ο ήχος είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Σαμ Γκρέγκορι, ειδικός σε θέματα περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε στο BBC Verify ότι το βίντεο που προβλήθηκε από το NTV ήταν πιθανότατα ένα «deepfake» και η φωνή του Ντανίλοφ σε αυτό φαινόταν να είναι ένας «deepfake κλώνος φωνής».

Πηγή: protothema.gr