Ευθύμιος Λέκκας: «Πρέπει να γίνει άμεσα μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη»

Κωνσταντινούπολη

Ο καθηγητής εξήγησε τη θέση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληγεί από έναν μεγάλο σεισμό.

Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε ως “ανάγκη” να υπάρξει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και εξήγησε το γιατί.
«Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει, έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο. Είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός» εξήγησε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας τη θέση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης  Μαύρη επέτειος: Σαν σήμερα η Αλωση της Κωνσταντινούπολης

Δείτε επίσης: Ευθύμιος Λέκκας: «Μεγάλος ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Κωνσταντινούπολη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναφερόμενος, δε, στους σεισμούς στην Προύσα και το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Κοβατσκίλι, είπε ότι «είναι στις άκρες και στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.