Γερμανία: Εγκρίθηκε η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Γερμανία κρούσματα

Ανεβαίνει στα 12 ευρώ την ώρα

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ.

Ετσι, εκπληρώθηκε μια βασική δέσμευση της προεκλογικής εκστρατείας του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς για τις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Πολλοί πολίτες της χώρας μας εργάζονται πολύ αλλά κερδίζουν λίγα – αυτό πρέπει να αλλάξει», έγραψε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter. Το κόμμα του, που συγκυβερνούσε με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, είχε επιμείνει το 2015 να εισαχθεί ο κατώτατος μισθός στη χώρα.

Το χαμηλότερο ωρομίσθιο ορίστηκε σε 8,50 ευρώ την ώρα. Αλλά η επιτροπή, στην οποία εκπροσωπούνται εργατικά σωματεία και εργοδότες, επανεξέτασε το ποσό με αποτέλεσμα να ανέβει σε 9,82 ευρώ και ύστερα σε 10,45 ευρώ, ενώ αναμένονται κι άλλες αλλαγές.

Η αύξηση χρειάζεται έγκριση στο κοινοβούλιο, όπου ο τρικομματικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία, και θα εφαρμοστεί την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται τώρα με λιγότερο από 12 ευρώ την ώρα στη χώρα.

Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Τραγωδία με 33χρονο Ελληνα μέσα σε νοσοκομείο

Εργοδοτικές ενώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία αύξησης από το υπουργικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας ότι αυτή παραβιάζει την αρχή σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα των μισθών καθορίζονται από τους εργοδότες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η πρόταση για αύξηση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία και άλλες χώρες έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.