Γερμανία: Σοκάρουν τα νέα νούμερα για τον κορονοϊό – 31 νεκροί, 3.000 νέα κρούσματα

εθελοντές κορονοϊός, Βουλγαρία κορονοϊό Ιταλία Γερμανία Τουρκία Γερμανία κορονοϊού Ισπανία ΗΠΑ Γαλλία Ισπανία

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως

Νέα σοκαριστικά στοιχεία για τον κορονοϊό από τη Γερμανία.

Πολύ δύσκολη η κατάσταση με τον κορωνοϊό και στη Γερμανία, όπου οι θάνατοι έφτασαν τους 31 και τα κρούσματα πλησιάζουν τις 14.000.

Ραγδαία αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και στη Γερμανία, την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, με τη σκιά της ύφεσης να είναι βαριά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 2.958, με αποτέλεσμα να φθάσουν συνολικά τα 13.957. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από 11 σε 31.

Ο υγειονομικός αξιωματούχος που ηγείται της μάχης κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία κάλεσε σήμερα τους πολίτες να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, αλλά είπε ότι επαφίεται στις αρχές να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν ή όχι απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να τους αναγκάσουν να το κάνουν.

«Συνιστούμε να τηρείται η μέγιστη απόσταση. Εξαρτάται από τις αρχές να αποφασίσουν μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», είπε ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στους δημοσιογράφους.

Η Γερμανία έχει ήδη λάβει περιοριστικά μέτρα και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις με στόχο την επιβράδυνση της πανδημίας στη χώρα, αλλά και την στήριξη της οικονομίας που δέχεται ισχυρούς τριγμούς.

Ήδη ανακοινώθηκε πως ο κεντρικός οργανισμός παρακολούθησης της δημόσιας υγείας, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ αναμένεται να παρακολουθεί τα δεδομένα κινητών τηλεφώνων εκατομμυρίων πελατών ώστε να εξακριβώσει εάν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για περιορισμό των μετακινήσεων.

Η σκιά της ύφεσης

Εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας και την όποια ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου κόστους και η γερμανική οικονομία αναδεικνύεται σε σημαντικό ασθενή που χρειάζεται άμεση ενίσχυση και θεραπεία. Και όταν η Γερμανία νοσεί, νοσεί ολόκληρη η Ευρώπη…

Χθες τρεις εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα παρουσίασαν εκτιμήσεις που δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση Μέρκελ και τους πολίτες.

Το ινστιτούτο DIW αναφέρει ότι η οικονομία θα επηρεαστεί σοβαρά τουλάχιστον για τα επόμενα δύο τρίμηνα, προσθέτοντας ότι αναμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος.

Το ινστιτούτο DIW ανακοίνωσε ότι η πρόβλεψή του βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο τύπου “V”, στο οποίο η απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ακολουθηθεί από μια γρήγορη ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η ύφεση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρή, εάν συνεχίσει να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των εταιριών και των καταναλωτών λόγω του νέου ιού, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Το γερμανικό ινστιτούτο IfW αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, προβλέποντας ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,5% και 9% φέτος.

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει και η Deutsche Bank.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, τα μέτρα και οι (προσωρινές) διακοπές λειτουργίας των εργοστασίων έχουν φθάσει ένα επίπεδο που υποδηλώνει μία πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι θεωρείτο πριν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Στέφαν Σνάιντερ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως ανέμενε μία συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 1-2% φέτος.

Διαβάστε επίσης  Η ειρωνική απάντηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τον Γερμανό πρόεδρο και το ντονέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη έγινε «παρά το ότι αναμένεται μία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς – σε αντίθεση με το 2009 – θα πληγεί πολύ και ο τομέας των υπηρεσιών», πρόσθεσε σε σημείωμα που έστειλε. Η Deutsche Bank επικαιροποίησε και τις προβλέψεις της για άλλες μεγάλες οικονομίες, προβλέποντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος, ενώ της Ιαπωνίας θα έχει ύφεση 1,7%. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Deutsche Bank.

Νέο πακέτο στήριξης μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει οικονομικές ενέσεις προς την οικονομία, όμως, σήμερα το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο και πακέτο ύψους 40 δισ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» αποτελεί μία οριστική μεταβολή από την από καιρό εφαρμοζόμενη από τη Γερμανία πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, καθώς αυτό θα δομηθεί ως κρατικό όχημα με τη δυνατότητα να δανείζει με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που δανείζεται η γερμανική κυβέρνηση.

Από τα 40 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα ως άμεσες επιχορηγήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και τα άλλα 30 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα με τη μορφή δανείων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος

Παρά το συνταγματικά προβλεπόμενο «φρένο χρέους», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει απεριόριστα το δημόσιο χρέος σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη δυνατότητα τη δίνουν οι ίδιοι οι συνταγματικοί κανόνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Rheinische Post», η οποία επικαλείται την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα του Πράσινου πολιτικού Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ.

«Πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι εξαιρετική, η επέλευσή της πρέπει να εκφεύγει του ελέγχου του κράτους και πρέπει να επηρεάζει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό του κράτους. Ανώτατο συμβατικό όριο για τις πρόσθετες δυνατότητες δημοσιονομικής δράσης δεν καθορίζεται. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να υπερβεί και στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς το ανώτατο όριο του χρέους σε ποσοστό 3% των εκτιμωμένων φορολογικών εσόδων, εάν υπάρχουν μη αναμενόμενες εξελίξεις στα έσοδα ή τις δαπάνες. Αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα.

Πρόσφατα ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είχε πει σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει εν ανάγκη το δημόσιο χρέος για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει το newpost.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *