Γερμανία: Ξεκινά το πιλοτικό σχέδιο για 4ημερη εργασία με τον ίδιο μισθό

Στην Γερμανία θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία χωρίς μείωση μισθού.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μεγάλου πειραματικού προγράμματος εργασιακής μεταρρύθμισης, με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής από την Πέμπτη.

Το σχέδιο πρότεινε γερμανική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι έπεισε ήδη 50 επιχειρήσεις να ενταχθούν σ’ αυτό. Οι συμμετέχουσες εταιρείες θα κληθούν να δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία για έξι μήνες. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Intraprenor, που εμπνεύσθηκε το σχέδιο, οι εταιρείες θα μπορέσουν να συμβουλευθούν ειδικούς, να διδαχθούν νέες μεθόδους διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους συμμετέχοντες εργοδότες κατά τη διάρκεια της πειραματικής περιόδου. Την επιστημονική εποπτεία του σχεδίου θα έχει το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ, το οποίο θα δημοσιεύσει τα πορίσματά του σε εύθετο χρόνο.

Η γερμανική συμβουλευτική εταιρεία συνεργάσθηκε με τη μη κυβερνητική οργάνωση 4 Day Week Global, η οποία έχει εισαγάγει το σχέδιο σε παρόμοια μορφή και σε άλλες χώρες. Σε αντίστοιχο πείραμα που ολοκληρώθηκε στη Βρετανία, πολλές επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πρόθυμες να υιοθετήσουν μόνιμα την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς παρεπόμενη μείωση αποδοχών και με τη διατήρηση των ίδιων στόχων παραγωγικότητας, όπως στην πενθήμερη εβδομάδα. Αλλα μοντέλα συστήνουν μείωση μισθού, ανάλογη με το νέο ωράριο. Ορισμένες μικρές επιχειρήσεις πειραματίζονται με καινοτόμο μοντέλο, στο οποίο ο εργαζόμενος παράγει λίγο παραπάνω τις τέσσερις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, με τις επιπλέον ώρες εργασίας να «αποζημιώνονται» με μείωση ωραρίου την πέμπτη εργάσιμη ημέρα.

Η πρώτη εκδοχή, όμως, δηλαδή λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό, είναι αυτή που συζητείται περισσότερο στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αυτό που το πανίσχυρο συνδικάτο εργατών μετάλλου IG Metall απαιτεί από τη βιομηχανία στις διαπραγματεύσεις του. Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας διατείνονται ότι οι εργαζόμενοι που προσέρχονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα είναι πιο συγκεντρωμένοι και έχουν ισχυρότερα κίνητρα προκειμένου να τηρούν τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και τους παραγωγικούς στόχους τους, ακόμη και με λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους.

Διαβάστε επίσης  Η ειρωνική απάντηση του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τον Γερμανό πρόεδρο και το ντονέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσφατη μελέτη του ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα της χώρας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών είναι δημοφιλής μεταξύ των εργαζομένων, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από μείωση απολαβών. Η έρευνα του ιδρύματος έδειξε ότι 73% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Ποσοστό 8% θα ήταν έτοιμο να υποστεί μείωση μισθού προκειμένου να εργάζεται τέσσερις ημέρες, ενώ 17% απορρίπτει την πρόταση επειδή, όπως λέει, «αγαπάει τη δουλειά του».

Οι περισσότεροι των ερωτηθέντων στην έρευνα αιτιολόγησαν την ενθουσιώδη υποστήριξη στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών, στον αυξημένο ελεύθερο χρόνο που θα αποκτούσαν για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Μετά το βρετανικό πείραμα, 56 από τους 61 συμμετέχοντες εργοδότες ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να υιοθετήσουν μόνιμα την εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Κατά τη διάρκεια της πειραματικής εφαρμογής στη Βρετανία, ο αριθμός αναρρωτικών αδειών μειώθηκε κατά 65% και οι αποχωρήσεις προσωπικού περιορίστηκαν κατά 57%. Στη βρετανική πρωτοβουλία συμμετείχαν επιχειρήσεις από τον χρηματοπιστωτικό, τεχνολογικό, κατασκευαστικό, υγειονομικό τομέα, καθώς και από εκείνο των υπηρεσιών.

Πηγή: Καθημερινή