Λιγνίτης: Πρόστιμα – μαμούθ στην Πολωνία για ανοικτό ορυχείο

ορυχείο ΔΕΗ

500.000€ κάθε ημέρα καλείται να πληρώσει η χώρα

Η Πολωνία θα πρέπει να πληρώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο 500.000 ευρώ για κάθε μέρα που παραμένει ανοιχτό το ορυχείο λιγνίτη του Τούροβ, αποφάνθηκε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο είχε δώσει εντολή στη Βαρσοβία να κλείσει το ορυχείο όσο εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής της γειτονικής Τσεχίας, η οποία διαμαρτύρεται για περιβαλλοντικές και κοινωνικές βλάβες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η αρχική δικαστική απόφαση επέβαλλε στη Βαρσοβία πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, ποσό που τελικά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

«Η Πολωνία διατάσσεται να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ επειδή δεν έχει διακόψει τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη στο Τούροβ» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το μέτρο αυτό δείχνει απαραίτητο προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 21 Μαΐου 2021 αλλά και να αποθαρρυνθεί η χώρα-μέλος από το να καθυστερήσει περαιτέρω τη συμμόρφωσή της» αναφέρεται στην απόφαση.

Διαβάστε επίσης  Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ 

H συνεχιζόμενη εξάρτηση της Πολωνίας από τον λιθάνθρακα έχει γίνει επανειλημμένα πηγή έντασης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες.

Ο λιθάνθρακας αντιστοιχεί σήμερα στο 65% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *