Στον “πάγο” οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τη δίκη του Φρέντι Μπελέρη

Χειμάρρα Φρέντι Μπελέρης

Ο Εντι Ράμα εξουδετέρωσε την πίεση της Αθήνας

Ενοχος για διαφθορά κρίθηκε χθες από το Αλβανικό Δικαστήριο SPAK ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο Φρέντι Μπελέρης κανονικά θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς τότε ουσιαστικά με την επιμέτρηση της ποινής με την περίοδο προφυλάκισης θα έχει εκτίσει την ποινή του, όμως η καταδίκη που θα βαρύνει το ποινικό μητρώο του θα έχει οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμα του. Η έφεση που θα ασκήσουν οι δικηγόροι του δεν αναμένεται να εκδικασθεί πριν από τον Ιούνιο οπότε ακόμη κι αν μειωθεί η ποινή του, καθώς ανατροπή της απόφασης δεν θεωρείται πιθανή, απλώς θα επισπευσθεί η αποφυλάκιση του, έχοντας όμως χάσει οριστικά το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας.

Ετσι ο Ράμα φαίνεται να κερδίζει το παιγνίδι και παρά τις απροκάλυπτες παραβιάσεις κάθε έννοιας κράτους δικαίου, να επιτύχει την εκπαραθύρωση του Φρεντι Μπελέρη από τον Δήμο Χειμάρρας τον οποίο θέλει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο και ενδιαφέρονται για την «τουριστική αξιοποίηση» της Χειμάρρας.

Με την μεθόδευση αυτή ο Εντι Ράμα πιστεύει ότι εξουδετερώνει την πίεση της Αθήνας που ζητούσε να δοθεί η άδεια ορκωμοσίας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και συγχρόνως θα έχει πλέον την ελευθερία κινήσεων για διορισμό προσωρινού Δημάρχου της επιλογής του και πιθανόν προκήρυξη νέων εκλογών στην Χειμάρρα, μετά την έκπτωση του Μπελέρη όπου έτσι δεν θα είναι υποψήφιος και επομένως θα είναι εύκολο να εκλέξει τον υποψήφιο που θα προτείνει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών για καταδίκη Μπελέρη: “Ανησυχίες για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας”

Η καταδίκη του Φρέντι Μπελερη ήταν προδιαγεγραμμένη και ο Ράμα δεν δίστασε στιγμή να εφαρμόσει αυτό το θρασύτατο σχέδιο υπολογίζοντας στην αδιαφορία για το ζήτημα αυτό της ΕΕ. και των ΗΠΑ, καθώς οι μόνες αντιδράσεις ήρθαν από την Αθήνα η οποία έχει εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Η πρώτη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ κάνει λόγο για παραβίαση αρχών του κράτους δικαίου αμφισβητώντας και την νομιμότητα της μέχρι τώρα διαδικασίας, δηλώνει ότι η «ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Όταν κανείς φυσικά δεν περιμένει ότι στο Εφετείο η υπόθεση Μπελέρη θα έχει διαφορετική τύχη από ότι στο Δικαστήριο SPAK το οποίο έδειξε ότι απλώς εκτελεί τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Η «νομική» προσέγγιση στην αντίδραση της Αθήνας μάλλον διευκολύνει τις επιδιώξεις του Εντι Ράμα, καθώς είναι προφανές ότι δεν είναι η Δικαιοσύνη αλλά η πολιτική εξουσία η οποία επέλεξε να μεθοδεύσει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας.

Και με την διατύπωση αυτή ουσιαστικά νομιμοποιείται το επιχείρημα της Αλβανικής πλευράς ότι η όλη υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα που τυγχάνει διερεύνησης από την «ανεξάρτητη» Αλβανική Δικαιοσύνη και έτσι δεν πρέπει να υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.

Επίσης είναι προβληματικό ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην υποχρέωση της Αλβανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Χειμάρρα.

Διαβάστε επίσης  Απόφαση για το Μάτι: Φυλάκιση από 3 έως 111 έτη στους έξι ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η Αθήνα παρά το όχι και τόσο ευνοϊκό περιβάλλον θα επιμείνει να ασκεί πίεση στα Τίρανα ώστε να δώσουν την ευκαιρία σε μια Δίκαιη Δίκη και σε δεύτερο βαθμό να δικαιωθεί ο Φρέντι Μπελέρης ώστε να μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντα του στον Δήμο Χειμάρρας, ή θα αποδεχθεί τον μέχρι τώρα εμπαιγμό των Αλβανικών Αρχών που οδηγούν σε πραξικοπηματική έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του Δημάρχου Χειμάρρας.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα δεν περιορίζονται μόνο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φρέντι Μπελέρη και τον σεβασμό της βούλησης των πολιτών της Χειμάρρας όπως εκφράσθηκαν στις εκλογές του Μαΐου του 2023 αλλά κυρίως δεν θα πρέπει να θεωρήσει ο Εντι Ράμα ότι έχει πλέον «λευκή επιταγή» ώστε να δρομολογήσει τα σχέδια για την «τουριστική ανάπλαση και ανάπτυξη» της Χειμάρρας με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών.

Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία αλλά και στο πλέγμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων όπου ακόμη η Αθήνα αναμένει από τον κ. Ραμα να εκπληρώσει την δέσμευση του για παραπομπή της διαφοράς για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Χαγη.

Δείτε επίσης: Κρίθηκε ένοχος ο Φρέντι Μπελέρης – Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης

Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψει τα τετελεσμένα που επέβαλλε με την δικαστική αυτή σκευωρία ο Εντι Ράμα.

Οι καλές σχέσεις με την Αλβανία θα πρέπει να είναι το ζητούμενο, αλλά καλές σχέσεις δεν μπορεί να οικοδομηθούν σε αυτή την βάση, καθώς η υπόθεση Μπελέρη δεν αφορά μόνο έναν εκλεγμένο μειονοτικό Δήμαρχο αλλά ολόκληρη την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η Αλβανική κυβέρνηση. Και φυσικά όλα αυτά είναι δείγμα του πως ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με την Ελλάδα θεωρώντας ότι αυτός θα επιβάλει όρους και η Ελλάδα απλώς θα τους αποδέχεται.

Ο Φρέντι Μπελέρης πάντως δεν έδειξε να πτοείται από την απόφαση του Δικαστηρίου δηλώνοντας ότι θα δώσει μέχρι τέλους την «μάχη»:

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».