Βόρεια Μακεδονία: Υπογράφεται το Νοέμβριο η συμφωνία με τη ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren

ΑΣΕΠ 1/2021 Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ Φωτιά

Θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW

H υπογραφή της συμφωνίας για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι.

«Έχουμε ακόμη 50 ημέρες για να αξιολογήσουμε την προσφορά και στη συνέχεια, προς τις αρχές Νοεμβρίου, θα καθορίσουμε εάν όλα είναι εντάξει και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας για το Cebren» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι, αναφερόμενος στο έργο κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren.

«Το Cebren είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα έχουμε στη χώρα. Θέλουμε να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές στη χώρα με το Cebren να αποτελεί κινητήριο δύναμη», πρόσθεσε ο Νουρεντίνι.

Σημειώνεται ότι η ελληνική ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Διαβάστε επίσης  Επιμένει η Σιλιάνοφσκα για τη "Μακεδονία": «Εχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).