Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Θετικά είναι τα αποτελέσματα για το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορονοϊό, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το εμβόλιο:

– Κρίνεται ότι διαθέτει ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς

– Αναλόγως, ενισχύει την αυξημένη απόκριση των αντισωμάτων.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτηρίζει ασφαλές για τον οργανισμό το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το BBC, το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στη δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορονοϊό. Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για το λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Τεστ “εξπρές” για τον κορονοϊό

Ενα τεστ που μπορεί να διαγνώσει μόλυνση από τον νέο κορονοϊό μέσα σε περίπου 20 λεπτά χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος επινόησαν ερευνητές στην Αυστραλία.

Μάλιστα οι ερευνητές από την Αυστραλία υπογραμμίζουν πως πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μονάς στην Αυστραλία ανακοίνωσαν πως το τεστ τους μπορεί να προσδιορίσει αν κάποιος είναι μολυσμένος αυτή τη στιγμή και αν είχε μολυνθεί στο παρελθόν.
«Οι βραχυπρόθεσμες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη διάγνωση με γρήγορο τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών για να περιορισθεί η διάδοση του ιού, ενώ ο έλεγχος του πληθυσμού για να προσδιορισθεί η έκταση των ιικών λοιμώξεων σε κοινότητες είναι μια πιο μακροπρόθεσμη ανάγκη», ανέφεραν οι ερευνητές σε κείμενό τους που δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση ACS Sensors.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η BioPRIA και το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Monash, περιλαμβανομένων ερευνητών από το ARC Centre of Excellence in Convergent BioNano Science and Technology (CBNS).

Το τεστ τους, για το οποίο χρησιμοποιούνται 25 μικρολίτρα πλάσματος από δείγμα αίματος, εξετάζει το φαινόμενο της συγκόλλησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ενώ το διαγνωστικό τεστ με επίχρισμα χρησιμοποιείται να τον εντοπισμό ανθρώπων που είναι μολυσμένοι από τον κορονοϊό, η ανάλυση της συγκόλλησης –για τον εντοπισμό της παρουσίας και της ποσότητας μιας ουσίας στο αίμα– μπορεί επίσης να προσδιορίσει αν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, μετά το πέρας της λοίμωξης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εκατοντάδες δείγματα μπορούν να ελέγχονται κάθε ώρα, λένε οι ερευνητές, και ελπίζουν πως το τεστ τους θα μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αντισωμάτων ως αποτέλεσμα εμβολιασμού ώστε να βοηθηθούν οι κλινικές δοκιμές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *