NASA: Τηλεσκόπιο κατέγραψε εντυπωσιακό κόκκινο νεφέλωμα σε απόσταση 7000 ετών φωτός από τη Γη

NASA κόκκινο νεφέλωμα

Τι είναι τα FrEGG και τα ΕGG και πώς συμβάλλουν στη γέννηση των άστρων

Μια μοναδική εικόνα από το διάστημα κατέγραψε ο φακός του τηλεσκοπίου Hubble της NASA.

Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο της NASA τράβηξε φωτογραφία από μία μικρή περιοχή του νεφελώματος Westerhout 5, το οποίο βρίσκεται περίπου 7.000 έτη φωτός από τη Γη.

Γεμάτη με έντονο κόκκινο φως, αυτή η φωτεινή εικόνα φιλοξενεί μια ποικιλία από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός ελεύθερα αιωρούμενου εξατμιζόμενου αέριου σφαιριδίου (frEGG). Το frEGG σε αυτήν την εικόνα είναι η μικρή σκοτεινή περιοχή στο επάνω κεντροαριστερό μέρος.

Τα FrEGG είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία εξατμιζόμενων αερίων σφαιριδίων (EGGs). Τόσο τα frEGG όσο και τα EGG είναι πυκνότερες περιοχές αερίου που φωτοεξατμίζονται λιγότερο εύκολα από το λιγότερο πυκνό αέριο που τις περιβάλλει. Η φωτοεξάτμιση συμβαίνει όταν το αέριο ιονίζεται και διασκορπίζεται από μια έντονη πηγή ακτινοβολίας – τυπικά νεαρά, καυτά αστέρια που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες υπεριώδους φωτός (UV).

NASA κόκκινο νεφέλωμα

Τα EGG εντοπίστηκαν αρκετά πρόσφατα, κυρίως στις άκρες των Pillars of Creation που καταγράφηκαν από το Hubble το 1995.

Τα FrEGG και τα EGG παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η πυκνότητά τους καθιστά πιο δύσκολη τη διείσδυση της έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας, που βρίσκεται σε περιοχές πλούσιες σε νεαρά αστέρια. Η σχετική τους αδιαφάνεια σημαίνει ότι το αέριο μέσα του προστατεύεται από ιονισμό και φωτοεξάτμιση. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σημαντικό για το σχηματισμό των πρωτοαστέρων και ότι πολλά FrEGG και EGG φιλοξενούν τη γέννηση νέων αστεριών.

Το frEGG σε αυτή την εικόνα είναι ένα σκοτεινό σημείο στη θάλασσα του κόκκινου φωτός. Το κόκκινο χρώμα είναι ένας τύπος εκπομπής φωτός που είναι γνωστός ως εκπομπή Η-άλφα. Το H-άλφα εμφανίζεται όταν ένα πολύ ενεργητικό ηλεκτρόνιο μέσα σε ένα άτομο υδρογόνου χάνει μια καθορισμένη ποσότητα της ενέργειάς του, απελευθερώνοντας αυτό το χαρακτηριστικό κόκκινο φως καθώς γίνεται λιγότερο ενεργητικό.

Πηγή φωτό: science.nasa.gov