Γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αν θέλετε κάτι υγιεινό και ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα γευστικό και γρήγορο τότε το γιαλαντζί μαντί είναι η πρότασή μας.

Πρόκειται στην ουσία για μία γιαουρτόσουπα με κοφτό μακαρονάκι, που αποτελεί μία εύκολη παραλλαγή του μαντί, εξ ου και το όνομα γιαλαντζί.

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι

Και αυτό διότι, όσοι γνωρίζουν το ποντιακό μαντί, ξέρουν πως πρόκειται για γεμιστό με κιμά ζυμαρικό, το οποίο συνοδεύεται συνήθως με σκορδάτο στραγγιστό γιαούρτι, πηχτή σάλτσα ντομάτας και λιωμένο βούτυρο.

Τη συγκεκριμένη συνταγή μας, το γιαλαντζί μαντί, την πρότειναν οι αδελφές Βασιλειάδου, Βαγγελίτσα και Σοφία, από τη Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών. Εκεί κάνουν την παρακάτω σούπα ως μαντί, ένα εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό πιάτο που σίγουρα, όπως και να λέγεται αξίζει να δοκιμάστε.

Γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι

Το στραγγιστό γιαούρτι παραμένει ως ένα από τα δύο κύρια υλικά και στη συνέχεια το κοφτό μακαρονάκι αντικαθιστά το ζυμαρικό. Γίνεται σαν σούπα, με μπόλικο σκορδάκι για τους τολμηρούς και δυόσμο, που του δίνει ιδιαίτερη γεύση και το πάει σε άλλο επίπεδο.

Αυτή την εποχή είναι ιδανικό, αν θέλουμε να ηρεμήσουμε από την κρεατοφαγία του Πάσχα και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας. Είναι από τις σούπες που σερβίρονται και κρύες.

Δείτε πόσο εύκολη είναι η συνταγή

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο θέλετε)
Ελαιόλαδο ή βούτυρο
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι

EXTRA INFOS: Το σκόρδο κάποιοι το τσιγαρίζουν με το δυόσμο, κάποιοι άλλοι προτιμούν να το προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του, ανάλογα με το πόσο θέλει. Ετσι το γιαλαντζί μαντί μας δε γίνεται και βαρύ. Επιλέγετε ανάλογα με τα γούστα σας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε τα μακαρόνια και σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο ή βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το δυόσμο και το σκόρδο (όσοι επιλέξουν να βάλουν το σκόρδο από την αρχή).

2. Οταν είναι έτοιμα και τα δύο, ρίχνουμε το δυόσμο μέσα στα μακαρόνια, τα οποία δεν στραγγίζουμε, αλλά τα αφήνουμε στο νερό τους.

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι
3. Ηρθε η ώρα να ενώσουμε τη σούπα με το γιαούρτι. Μεταφέρουμε με την κουτάλα ζουμί από τα μακαρόνια στο γιαούρτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν».

4. Οταν πια αραιώσει το γιαούρτι, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα για να «δέσει» με την υπόλοιπη σούπα. Ανακατεύουμε καλά.

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι
5. Η σούπα μας είναι έτοιμη. Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται και κρύα.

Σημείωση: Αν δεν βάλατε το σκορδάκι σας στην αρχή, μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας όσο θέλετε, ιδανικά σε μορφή σκόνης.

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι

Καλή σας όρεξη!

γιαλαντζί μαντί με κοφτό μακαρονάκι

Εμάς μας το γιαλαντζί μαντί μας θυμίζει μία παραλλαγή του τανωμένου σορβά.
Μπορείτε να δείτε τη συνταγή παρακάτω.

Τανωμένος σορβάς (ΒΙΝΤΕΟ): Μία παραδοσιακή ποντιακή σούπα με αγνά υλικά, ιδανική για όλες τις εποχές
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version
%%footer%%