Αποκαλυπτικές οι δορυφορικές εικόνες των πλημμυρών στη Θεσσαλία (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλία

Πως κινήθηκε το νερό στις περιοχές του κάμπου

Περίπου σαράντα ημέρες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν στη Θεσσαλία και η εικόνα της κατάστασης από τους δορυφόρους είναι στενάχωρη.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1 & Sentinel-2 που πέρασαν πάνω από τη χώρα μας το διάστημα 07.09.2023 – 19.10.2023, κατέγραψαν σε πολύ υψηλή ανάλυση τις περιοχές του κάμπου της Θεσσαλίας που ήταν πλημμυρισμένες για περισσότερες από 15-20 ημέρες. Η επεξεργασία και η οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα meteo.gr/Ε.Α.Α.

Στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλημμυρισμένων περιοχών με αρχή την 07.09.2023, στο τέλος της κακοκαιρίας «Daniel». Οι πλημμύρες αρχικά εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

πλημμύρες Θεσσαλία δορυφόροι

 

Στη συνέχεια, 3 ημέρες μετά, στις 10.09.2023, οι εκτεταμένες πλημμύρες παραμένουν στην περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες νερού από τους παραποτάμους του Πηνειού προς τις εκβολές του, και ειδικότερα προς την περιοχή της Λάρισας και της Μαγνησίας, όπου η Λίμνη Κάρλα φτάνει την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της.

πλημμύρες Θεσσαλία δορυφόροι

Στις αρχές Οκτωβρίου 2023 και μετά το πέρας και της δεύτερης σημαντικής κακοκαιρίας «Elias» που έπληξε τις ίδιες περιοχές, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις παραμένουν σε περιοχές των Τρικάλων, Καρδίτσας και στην περιοχή της λίμνης Κάρλας.

πλημμύρες Θεσσαλία δορυφόροι

Τέλος, στα μέσα Οκτωβρίου 2023 οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν περιοριστεί και παραμένουν στο σημείο της Λίμνης Κάρλας.

πλημμύρες Θεσσαλία δορυφόροι

Συνοψίζοντας, από τις πρωτοφανείς και καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2023, επηρεάστηκαν περισσότερα από 700-800.000 στρέμματα γης, ενώ 1 μήνα μετά τις πλημμύρες η Λίμνη Κάρλα παραμένει πλημμυρισμένη με συνολική έκταση περίπου στα 150.000 στρέμματα.

Πηγή φωτό: Eurokinissi