“Εφυγε” από τη ζωή ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Κωστής Ζώης

Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς “έφυγε” από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης.

Γεννημένος το 1931, αν και σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή, τον Κωστή Ζώη κέρδισε ο κινηματογράφος. Το 1965 ολοκλήρωσε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, «Τ’ άλογο», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που απέσπασε σημαντικές διακρίσεις (Α’ Τιμητική Διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1965, Α’ Κρατικό Βραβείο 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Ομπερχάουζεν 1966, Διάκριση στο Φεστιβάλ Κρακοβίας 1966).

Δύο χρόνια αργότερα η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Σιλουέττες» κατέκτησε το Α’ Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ συγκέντρωσε άλλα οκτώ βραβεία και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1968 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία «Ο Δραπέτης» και κατέκτησε και πάλι το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς.

Για τη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους, «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς» (1971) συνεργάστηκε στο σενάριο με τον Κώστα Μουρσελά, βασικό του συνεργάτη στον πρώτο χρόνο της σειράς «Εκείνος κι εκείνος», η οποία έμεινε στην ιστορία για το υπονομευτικό της μήνυμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Διαβάστε επίσης  "Εφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης

Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε ξανά για την τηλεόραση τη μεσαίου μήκους ταινία «Μια κάποια περίπτωση», που αποτελεί και την πρώτη τηλεοπτική διασκευή έργου του Αντώνη Σαμαράκη. Επίσης, μετέφερε στην τηλεόραση το «Μυθιστόρημα των Τεσσάρων».

Τη δεκαετία του ’70 δημιούργησε για την ΕΡΤ μια σειρά ντοκιμαντέρ όπως «Η Μόλυνση και οι άλλοι…», «Ζωντανές και νεκρές πολιτείες», «Πεντέλη ώρα μηδέν» και πολλά άλλα. Το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του, «Οι Αζήτητοι» (1982) αναφερόταν τους ψυχασθενείς της Λέρου και άλλων ιδρυμάτων.

Σκηνοθέτησε επίσης, τις μίνι σειρές «Στον αργαλειό του φεγγαριού» και «Πόντιος Πιλάτος», όπως και τη σειρά προσωπικών αφηγήσεων «Το τραίνο της ζωής μου».

Παράλληλα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ο Κωστής Ζώης σκηνοθέτησε και θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων και « Η Έκπληξη» του Χ. Τσικλιρόπουλου στο Πειραματικό Θέατρο.

Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα.