Συνεδριάζει ο ΠΟΥ για το εμβόλιο AstraZeneca – Κικίλιας: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί»

Βρετανία κορονοϊός εμβόλιο AstraZeneca

Εχουν σταματήσει να το χορηγούν ήδη πάνω από 13 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Τρίτη 16/3 επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές για θρομβώσεις και το ντόμινο αναστολών στους εμβολιασμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Κικίλιας: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca»

Το ζήτημα θα μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην σημερινή συνεδρίασή τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει ότι «δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα… Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο.

Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά».

«Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό.

Εναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ.

Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε δε.

«Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνεχεία να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν».

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

«Μπλόκο» σχεδόν σε όλη την Ευρώπη

Πριν μερικές ημέρες, η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αιτία ήταν οι αναφορές για θρομβώσεις σε ανθρώπους στους οποίους είχε χορηγηθεί αλλά και ο θάνατος ενός εξ αυτών 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Στην συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες χώρες όπως οι Νορβηγία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Ολλανδία ενώ τη Δευτέρα (15.03) υπήρξε μπαράζ αναστολής εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, χθες (15/3) «πάγωσαν» το εμβόλιο της AstraZeneca Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Kύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία, Λετονία και Κύπρος.

Οι αρχές των χωρών ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, όπως προβλήματα στην πήξη του αίματος ή εμφάνιση θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ετσι, ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μεθαύριο Πέμπτη.

Κι άλλες χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς

Πορτογαλία

Και η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.

Σλοβενία

Επιπλέον και η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου

“‘Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά” η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή”, αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.

Οι ύποπτες ενδεχόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, με ορισμένες περιπτώσεις να ενέχουν “ασυνήθιστα χαρακτηριστικά” όπως μικρό αριθμό αιμοπεταλίων, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξήγησε ωστόσο πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν “έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”.

Λετονία

Με τη σειρά της και η Λετονία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

«Οι λετονικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να μη χρησιμοποιήσουν τα ανοικτά φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca και να μην ανοίξουν νέα», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας της Βαλτικής σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Το μέτρο, που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λαμβάνεται «προληπτικά», λόγω των παρενεργειών για τις οποίες γίνεται λόγος σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, εξήγησαν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση σοβαρών παρενεργειών — θρομβοεμβολικού επεισοδίου — στη Λετονία.

«Παγώνει» το εμβόλιο και η Βενεζουέλα

Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν θα εγκρίνουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό εξαιτίας «των παρενεργειών που έχει στους ασθενείς», ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αντιπρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *