Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Η εξήγηση που δίνει

AstraZeneca

Η παραδοχή για επικίνδυνες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προχωρά η AstraZeneca, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης.

Σύμφωνα με την AstraZeneca η απόφαση ελήφθη επειδή πλέον κυκλοφορεί μια ποικιλία νεότερων εμβολίων που στοχεύουν στις καινούργιες παραλλαγές του ιού, κάτι που έφερε πτώση της ζήτησης για το προϊόν της, το οποίο δεν κατασκευάζεται πια.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν τον πρώτο χρόνο της χρήσης, ενώ περισσότερες από 3 δισ. δόσεις διανεμήθηκαν παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας αναγνωρίστηκαν από κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη και θεωρούνται ως κομβικής σημασίας για το τέλος της πανδημίας. Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας ώστε να προχωρήσουμε σε έναν νέο δρόμο για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η παραδοχή της AstraZeneca για επικίνδυνες θρομβώσεις

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκάλυψη πως η AstraZeneca παραδέχθηκε στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης πως το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιό της μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS, δηλαδή, θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας».

Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν σε δύο δόσεις, με τρεις μήνες απόσταση μεταξύ τους, ενώ σε αρκετές χώρες χορηγήθηκε και ως τρίτη ενδυναμωτική δόση.

Πηγή: documentonews.gr