Εβρος: Το “ευχαριστώ” των Ιμβρίων στο πυρόπληκτο χωριό που τους στήριξε πριν 59 χρόνια

Κίρκη Εβρου φωτιά

Ανθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους και χρειάζονται βοήθεια

Ανείπωτες καταστροφές σε σπίτια, αλλά και στο δάσος άφησε στο πέρασμα του από το χωριό Κίρκη, στον Εβρο, η φωτιά του Αυγούστου.

Ιδιώτες, φορείς, εταιρίες και σύλλογοι στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν στα πόδια τους. Ανάμεσα σε αυτούς, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, που συγκέντρωσε οικιακό εξοπλισμό ως ένα ευχαριστώ για την αγάπη που είχαν δείξει οι κάτοικοι της Κίρκης στους Ιμβριους, τα δύσκολα χρόνια μετά τον ξεριζωμό τους από το νησί.

Μερικές οικογένειες Ιμβρίων που ήρθαν στην Ελλάδα, από το 1964 και μετά, κατέφυγαν στην Κίρκη. «Οι κάτοικοι τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους, ζήσανε μαζί τους μέχρι να βρουν δουλειά, να τακτοποιηθούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης.

Όπως είπε ο ίδιος, ο πρώην γραμματέας της Ένωσης, Γιώργος Κομνηνάρας, που είχε φιλοξενηθεί όταν ήταν παιδάκι στην Κίρκη, διηγήθηκε την ιστορία του στα υπόλοιπα μέλη και αποφασίστηκε η αποστολή οικιακού εξοπλισμού στο πυρόπληκτο χωριό, «ως ελάχιστο αντίδωρο στη βοήθεια που μας δώσανε»

Η Ιμβριακή‘Ένωση, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει, συγκέντρωσε είδη οικιακής χρήσης, μαγειρικά σκεύη και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται ένα νοικοκυριό. «Ο άνθρωποι τα έχασαν όλα. Μας λένε: “ μας φέρνουν φαγητά, αλλά δεν έχουμε ούτε πιάτα, ούτε ποτήρια, ούτε κατσαρόλες”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματίδης.

Μέσα στην καρδιά του έχει την Κίρκη, παρά τα χρόνια που περάσαν, ο κ. Κομνηνάρας, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο χωριό για ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης  Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

«Έφυγα από την Ίμβρο σε ηλικία 6 χρονών, στις 18 Αυγούστου 1966. Οι γονείς μου έφυγαν με δύο βαλίτσες και δύο παιδιά. Μείναμε στην Κίρκη για ένα χρόνο, Μας άνοιξαν τα σπίτια τους και μας καλοδέχτηκαν. Μας περιθάλψανε με αγάπη. Μας τάισαν, μας πότισαν» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πατέρας του εργάστηκε στα εγκαταλελειμμένα σήμερα μεταλλεία της Κίρκης και μετά από ένα χρόνο η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεντρώνονται δωρεές για τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους

Μήνες μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου, οι οκτώ ηλικιωμένοι κάτοικοι της Κίρκης που έχασαν την μόνιμη κατοικία τους, φιλοξενούνται στις κατοικίες συγχωριανών τους που είναι εξοχικά.

Για καθυστέρηση στις διαδικασίες αποκατάστασης των κατοίκων έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπαιδευτικός Μαρία Κάλτσου, με καταγωγή από την Κίρκη. Η κ. Κάλτσου είναι μέλος της άτυπης Επιτροπής Πυρόπληκτων που προέκυψε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και προσπαθεί να συνδράμει την κυρία Ζωή, την κυρία Αναστασία, τον κύριο Χριστόφορο και τους υπόλοιπους ηλικιωμένους με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Οι χορηγοί να μας βοηθήσουν, θα είναι σημαντικό να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες. Όλα κυλάνε πολύ αργά, πλησιάζει ο ζόρικος χειμώνας», τόνισε.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης συγκεντρώνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δωρεές για την οικονομική ενίσχυση όλων των κατοίκων, που έχασαν μέσα σε μια μέρα τα σπίτια τους στον λογαριασμό της Alpha Bank (IBAN: GR 87 01 409 2009 2000 200 201 2535).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ