Φωτιά στον Εβρο: Περισσότερα από 245000 στρέμματα κάηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

φωτιά στον Έβρο δάσος Δαδιάς

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ελέγχου

Πάνω από 245000 στρέμματα κάηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης Σουφλίου στον Έβρο, σύμφωνα με την αποτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά το 57% και αποτυπώνεται έτσι η τεράστια καταστροφή που υπέστη το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης Σουφλίου στον Έβρο από τη φωτιά, η οποία είχε υψηλή σφοδρότητα στο 23,3% της έκτασής της, δηλαδή έκαψε όλη σχεδόν τη βλάστηση και όλα τα δέντρα.

Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της φωτιάς στον Έβρο ξεκίνησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης  Ανδρουλάκης από Δαδιά: "Το Κράτος δεν προετοιμάστηκε για να αποφύγουμε καταστροφή του οικοσυστήματος"

Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που δόθηκε στις 5/9.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα

-Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
-Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο

-Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
-Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 34,44%
-Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

-Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
-Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

-Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
-Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
-Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σημειώνεται πως η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.