Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο Ελληνας υπουργός οικονομικών

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Eurogroup

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Eurogroup

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί ο υπουργός oικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogrοup την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου.

Σήμερα ο υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ενώ στο περιθώριο του Eurogroup έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Paschal Donohoe καθώς και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αύριο στη συνεδρίαση του το Eurogroup αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση σχεδόν 770 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs & ANFA).

Διαβάστε επίσης
Η Ευρώπη των Περιφερειών: Ο δρόμος για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αλλαγή χρήσης των συγκεκριμένων εσόδων προς την κατεύθυνση χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, όπως άλλωστε προβλέπεται ως πιθανή εναλλακτική και στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, και είναι μια επιδίωξη που εντάσσεται στο ευρύτερο ελληνικό αίτημα για αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ, από το 2021 και μετά.

Το αίτημα αυτό είναι ένα ζήτημα που όπως όλα δείχνουν θα συζητηθεί από τον επόμενο χρόνο με τους θεσμούς να θεωρούν καθοριστικές τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2020.  

Πηγή: www.ethnos.gr