Γκίκας Μαγιορκίνης: «Σε 2 εβδομάδες καθαρότερη εικόνα για την Όμικρον – Αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερους»

κορονοϊός

Δήλωσε πως δεν είναι σίγουρο αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα συρρίκνωσης

Τα εγχώρια δεδομένα της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού παρουσίασε διεξοδικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια του 3oυ Webinar-«Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον», που διοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αν και βρισκόμαστε την εβδομάδα αυτή, στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ιλιγγιώδης μετάδοση του ιού Όμικρον στην κοινότητα λόγω των πολλών ασυμπτωματικών, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης. ‘”Έχουμε ιλιγγιώδη μετάδοση λόγω των πολλών ασυμπτωματικών”, ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε η μεταδοτικότητά της Όμικρον είναι σημαντικά υψηλότερη του αρχικού στελέχους της Γουχάν, ενώ φαίνεται να υπερβαίνει και αυτή του ιού της ιλαράς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την μείωση των κρουσμάτων

Αναφερόμενος στη μείωση των ημερήσιων μολύνσεων τόνισε πως αυτή αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως είπε «είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση να έχουν επιταχύνει αυτήν την πτώση. Εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, τότε θα περάσουμε σε ύφεση πολύ σύντομα», σημείωσε.

Η σημερινή εικόνα της συρρίκνωσης της πανδημίας δεν είναι σίγουρο εάν θα συνεχιστεί, πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σε μία με δύο εβδομάδες, είπε: «Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει αυτή η πτώση ή θα φτάσει σε ένα ενδιάμεσο πλατό. Παρακολουθούμε το κύμα και τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθεί η Όμικρον στην Ελλάδα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: 1704 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ανησυχητική αύξηση λοιμώξεων στους μεγαλύτερους

Συγκρίνοντας τον ιό Όμικρον με προηγούμενα στελέχη, ο Καθηγητής τόνισε πως τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ήταν πολύ χαμηλότερα, ενώ πλέον η Όμικρον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2.

Βασικό στοιχείο στην παραλλαγή Όμικρον είναι ότι ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι τη μετάδοση είναι μικρότερος. Επίσης, ο ιός έχει μεγάλη διεισδυτικότητα αναφορικά με στην ανοσολογική διαφυγή, και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και σε όσους είχαν προηγουμένως νοσήσει, επισήμανε ο Καθηγητής Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες είναι λιγότερα, αλλά αυτό που ανησυχεί είναι μία αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

“Από στοιχεία που βρίσκονται προς το παρόν υπό έρευνα, η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία”, σημείωσε ο ίδιος, και πρόσθεσε πως “ήδη βλέπουμε να μειώνεται η διασπορά της στους νέους. Ανησυχεί βέβαια η αύξησή της στις μεγαλύτερες ηλικίες”.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *