Κίνδυνος στην Αριδαία: Εντοπίστηκε αυξημένη ποσότητα αρσενικού στο νερό

nero νερό

Τι είναι και γιατί πρέπει να προσέχουμε όλοι

Τι είναι και γιατί πρέπει να προσέχουμε όλοι

Αυξημένη ποσότητα αρσενικού εντοπίστηκε στην Αριδαία, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας να καλεί τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της πόλης ως πόσιμο.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμωπίας:

«Ανιχνεύθηκε παροδική αύξηση της περιεκτικότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης της, σε αρσενικό (με όριο τα 10 μgr/l μετρήθηκε περιεκτικότητα 17 μgr/l). Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τους παραπάνω καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου της πόλης της ΑΡΙΔΑΙΑΣ ως πόσιμο, μέχρι την εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου παροχής πόσιμου νερού και την ανάρτηση νεότερης ανακοίνωσης από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας».

Τι είναι το αρσενικό

  • Tο αρσενικό χαρακτηρίζεται ως άχρωμο και άγευστο μεταλλοειδές στοιχείο. Στη φύση υπάρχει με τη μορφή ανόργανων και οργανικών ενώσεων και μπορεί να ανιχνευθεί στο περιβάλλον γύρω μας σε υψηλά μάλιστα ποσοστά στο υπόγειο νερό πολλών κρατών (φυσική παρουσία, ανθρωπογενής δραστηριότητα).
  • Το αρσενικό είναι ιδιαίτερα τοξικό στην ανόργανη μορφή του.
  • Ρυπασμένο νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση και άρδευση σε καρπούς αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αναφορικά με το αρσενικό.
  • Η μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό μέσω του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και δερματικές αλλοιώσεις. Έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα ανάπτυξης, την καρδιαγγειακή νόσο, νευροτοξικότητα και τον διαβήτη.
  • Η πιο σημαντική διορθωτική ενέργεια σε ήδη πληγείσες περιοχές είναι η πρόληψη από περαιτέρω έκθεση στο αρσενικό, παρέχοντας ασφαλή παροχή νερού.
Διαβάστε επίσης
Γ. Ν. Πέλλας: Η διοίκηση διαψεύδει τις αναφορές για "διαλογή" ασθενών με κορονοϊό

Με πληροφορίες από: alimentlab.gr