Κορoνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την διασπορά από την Κίνα

Καπραβέλος Θεσσαλονίκη

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες

Έντονη είναι η ανησυχία σε όλον τον πλανήτη για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες σε όλο τον κόσμο οχυρώνονται προκειμένου να ανακόψουν τη διασπορά του κορονοϊού από την Κίνα, στην οποία το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί «έκρηξη» νέων κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Αυστραλία θα έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα από την Πέμπτη 5η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ. Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά, εξήγησε ο κ. Μπάτλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παρόμοια διάταξη ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του Καναδά, από την 5η Ιανουαρίου και καταρχήν για τριάντα ημέρες. Το μέτρο αφορά σε όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας δύο ετών και άνω που επιβαίνουν σε πτήσεις προς τον Καναδά από αεροδρόμια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Την ίδια στιγμή, το Μαρόκο θα επιβάλει απαγόρευση αφίξεων από την Κίνα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας των ταξιδιωτών, από τις 3 Ιανουαρίου για να αποτραπεί οποιοδήποτε νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το Μαρόκο από την Κίνα κάθε χρόνο, ταξιδεύοντας συνήθως με πτήσεις με ενδιάμεσες στάσεις χώρες του Κόλπου.

Η Νότια Κορέα, η Ισπανία και η Γαλλία προστέθηκαν την Παρασκευή στον μεγεθυνόμενο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ινδίας, που έκαναν υποχρεωτικό οι ταξιδιώτες από την Κίνα να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικά τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς.

Την Παρασκευή, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκαν με Κινέζους αξιωματούχους και τους κάλεσαν να μοιράζονται δεδομένα «σε πραγματικό χρόνο» για το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου. Επικεφαλής θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Αποδοκίμασε τους ελέγχους

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών. Αυτοί οι έλεγχοι δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη χαοτική αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο.