Κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Αλμπιν Κούρτι στο Κόσοβο

Ποια είναι η συμφωνία

Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο φαίνεται ότι επετεύχθη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο έχοντας την υποστήριξη κομμάτων που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι, ενώ η κυβέρνηση θα έχει 15 υπουργούς από τους οποίους οι δύο θα προέρχονται από την «Σερβική Λίστα».

Η συμφωνία συνεργασίας προβλέπει επίσης ότι ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Γκλαούκ Κονιούφτσα θα παραιτηθεί και στην θέση αυτή θα εκλεγεί η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα αναφέρουν επίσης ότι ο ‘Αλμπιν Κούρτι δεσμεύτηκε γραπτώς ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» κατά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο το 2021, όταν θα λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι, θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ