Συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Ο Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δε θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως είπε, περιμένει την στάση των στελεχών του, αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
«Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».
Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο», είπε ο κ. Καμμένος και διευκρίνισε ότι «Γι’ αυτό ακριβώς και μόνον τον λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση». Μια κυβέρνηση την οποία όπως ανέφερε «πονάμε, που τη χτίσαμε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια». «Αλλά», τόνισε, «αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη μας στη Συμφωνία των Πρεσπών».
«Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρώ τίθεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού», όπως είπε.
«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε!
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», επαναλαμβάνοντας πως χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους για τη Μακεδονία και δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”». Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα.
Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά του Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία» και έκανε την εκτίμηση ότι πάνω από το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Tην Τρίτη, όπως είπε θα γίνει η παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας.
«Κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μία κακή κουβέντα με τον πρωθυπουργό.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη γιατί, όπως είπε, ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν καταψηφίσουν ή εάν απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι ο ίδιος, ο κύριος Κατσίκης και η κυρία Τσαρουχά, θα καταψηφίσουν. Ο Πάνος Καμμένος, δεν αναφέρθηκε στον Κώστα Ζουράρι και στο τί εκείνος θα πράξει.
«Ο ΠτΔ είναι πρόσωπο που ενώνει και θα τον επισκεφτώ για να τον ενημερώσω», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Έχω επαφές με άλλους βουλευτές που θα έρθουν κοντά μου», απάντησε στο ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών από τους ΑΝΕΛ.
Όπως είπε «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθούν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην κυρία Κουντουρα και τον κύριο Κόκκαλη είπε «δυο δεν έχουμε εικόνα τι θα κάνουν. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έκανε. Ο κύριος Κόκκαλης, έγινε από τους ΑΝΕΛ, υπουργός, εγώ τον έκανα υπουργό».
«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει πρόταση μομφής με δημόσια δήλωση ότι δεν θα δεχθεί κανέναν σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονίας του υπογράφω την πρόταση μομφής», ανέφερε.
«Εάν κάποιος πει ότι παραιτείται όλων των θέσεων και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Διαφωνώ μαζί του αλλά δεν μπορώ να τον καταδικάσω. Αλλά εάν κάποιος κρατήσει και την καρέκλα του και ψηφίσει υπέρ, δεν έχει θέση σε εμάς» τόνισε ο κ. Καμμένος.
«Εμείς δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνηση, αλλά την κυβέρνηση που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε και ανέφερε ότι αν δεν είχε υπήρχε το θέμα της συμφωνίας «η κυβέρνηση θα ήταν στην καρδιά μας μέχρι τέλους».
«Για το θέμα των Πρεσπών είμαστε στην αντιπολίτευση» επεσήμανε.
«Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και τι θα πράξουμε στις δύο ψηφοφορίες. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα για το Σινικό Τείχος. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά και αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης απάντησε:
«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει δημόσια δήλωση οτι δέχεται λύση χωρίς τον όρο “Μακεδονία”, ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο ‘Μακεδονία’ και ότι θα την καταργήσει ακόμη κι αν έχει ψηφιστεί, του υπογράφω την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αλλά δεν θα το κάνει».
Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ ξεκίνησαν από ένα κίνημα που είπε «όχι» στο δεύτερο μνημόνιο όταν ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό συνήγορο του ΠΑΣΟΚ ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξεκινήσαμε με ένα κίνημα χωρίς χρηματοδότηση ήρθαν πολίτες της κεντροδεξιάς, του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων της μεταπολίτευσης. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει υποστεί τέτοιο κυνηγητό όπως οι ΑΝΕΛ, είπε στη συνέχεια και σημείωσε ότι «Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά την ψυχή των πολιτών που βρεθήκαμε μαζί», είπε.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διάλυση του κόμματος ο κ. Καμμένος σημείωσε: «Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Υδρα κάθε φορά που μας λένε ότι διαλυόμαστε πολλαπλασιαζόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τη λαϊκή εντολή και αν ο λαός δεν επιθυμεί δεν θα είμαστε στη Βουλή».
Μιλώντας για τη στάση του προέδρου της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «Ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».
«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι παρά ένα προσύμφωνο το οποίο είναι αντισυνταγματικό γιατί παραβιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας γιατί δεν έχει κυρωθεί το κείμενο από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών στο δημοψήφισμα», σημείωσε ακόμη.
Οσο για το δημοψήφισμα που είπε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό είπε πως «τον άκουσε να λέει ότι η πλειοψηφία θέλει τη Συμφωνία».