Πρόστιμο «μαμούθ» σε γνωστή εταιρεία για αθέμιτη κερδοφορία στην πώληση κλιματιστικών

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα επιβάλλεται πρόστιμο 610.190 ευρώ στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ».

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο στην εταιρεία «ΑΓΗΝΩΡ ΑΕ» επιβάλλεται για αθέμιτη κερδοφορία στην πώληση κλιματιστικών, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Πρόκειται για εταιρεία του Ομίλου Τουρνικιώτη που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία ειδών κλιματισμού και θέρμανσης και είναι αποκλειστικός διανομέας για την Ελλάδα της MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES στον τομέα του κλιματισμού.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία καταναλωτών που αφορούσε στην αγορά κλιματιστικών συσκευών στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που είχε εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, η ΔΙΜΕΑ διενήργησε επισταμένο έλεγχο σε 117 κωδικούς προϊόντων. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τις διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας σε 54 κωδικούς. Ως εκ τούτου επεβλήθη το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία πρόστιμο το οποίο είναι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία από την πώληση των εν λόγω προϊόντων.

Διαβάστε επίσης  Πρόστιμα 1,4 εκ. ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις - Ανάμεσά τους τα Leroy Merlin

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας συνεχίζονται και το 2024 και μάλιστα εντατικά. Το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» δημιουργήθηκε από την Κυβέρνησή μας για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές με νέες ώστε να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Κάποιοι, όμως, προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε τον νόμο, ο οποίος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. Όποιος κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών θα το πληρώνει διπλά, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος».