Θεσσαλονίκη – Επαγγελματίες στην εστίαση: «Εξοντωτικά τα πρόστιμα – Δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν»

Θεσσαλονίκη εστίαση επιχειρήσεις

«Η κυβέρνηση αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς», αναφέρει στο Thes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης

Με νέους κανόνες θα λειτουργήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή (16/7) περισσότερες από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, στον κλάδο της εστίασης.

Εστίαση: Κανόνες οι οποίοι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Εστίασης Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη, που σχολιάζει τα νέα μέτρα μιλώντας στο Thes.gr, απευθύνονται σε επιχειρήσεις που, ήδη, δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς. Δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Παρασκευή», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Επιτροπίδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι τα καταστήματα αυτά, χρήζουν ενίσχυσης:

«Αμεσο αίτημά μας, είναι η καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, αυτή τη στιγμή, τα καταστήματα αυτά, τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή, μη έχοντας το δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς τους χώρους, δε λειτουργούν εδώ και οκτώ μήνες». Οπως μάλιστα συμπληρώνει ο ίδιος, τα καταστήματα αυτά θα ανοίξουν με περιορισμένη δυναμική, καθώς «θα απευθύνονται στο περίπου 43% του πληθυσμού της Ελλάδος, που έχει εμβολιαστεί».

«Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά»

Πέρα από τα μέτρα, τα οποία φαίνεται να «βαραίνουν» τους επιχειρηματίες, υπάρχουν και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε όσους τα παραβαίνουν.

Σύμφωνα με αυτές, θα προβλέπεται 2000€ χρηματικό πρόστιμο και λουκέτο 7 ημερών στην πρώτη παράβαση καταστήματος στην εστίαση, 10000€ πρόστιμο και 15 ημέρες λουκέτο στην πρώτη υποτροπή, ενώ στην τρίτη παράβαση, η άδεια της επιχείρησης θα αφαιρείται για 60 ημέρες.

Οπως αναφέρει, ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Θεσσαλονίκης, «τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά», καθώς, «πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, θα επιβάλλεται και σφράγιση επτά ημερών στο κατάστημα». Επιπλέον, ο ίδιος σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι καταστηματάρχες να επιβάλλουν τα νέα μέτρα, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: 3407 νέα κρούσματα - 34 θάνατοι και 347 διασωληνωμένοι

Κάποια στιγμή, θα πάει κάποιος στην τουαλέτα και θα χαιρετήσει τον φίλο του για λίγο στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος. Εμείς, θα πρέπει να τον βγάλουμε έξω αμέσως, για να μη δεχθούμε πρόστιμο». Οπως, μάλιστα, καταλήγει ο κ. Επιτροπίδης, «τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ δύσκολα για έναν επαγγελματία».

«Χώρος Covid Free» και «Μεικτός χώρος»

Τα σήματα για τους «Χώρους Covid Free» και τους «Μεικτούς Χώρους» των υπαίθριων επιχειρήσεων στην εστίαση και την ψυχαγωγία, τα οποία θα αναρτώνται στην είσοδό τους, έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα φέρουν τη σήμανση «Χώρος Covid Free» θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, ενώ θα τηρούνται και οι κανόνες αποστάσεων.

Ομοίως, στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, αλλά στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει. Το μαγαζί θα δέχεται και πελάτες που θα πραγματοποιήσει τα προβλεπόμενα τεστ.

Τα μέτρα αυτά για τα καταστήματα στην εστίαση, θα ισχύουν από την ερχόμενη Παρασκευή (16/7), έως την Τρίτη, 31 Αυγούστου.

 

Αμιγείς και μεικτοί χώροι: Τα σήματα που θα μπουν στις εισόδους των επιχειρήσεων

*Φωτογραφία Αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *