Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη Πομπέο – Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η συνάντηση έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Φανάρι, ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οπως είπε, με τον κ. Πομπέο συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία της παρουσίας των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, καθώς και ζητήματα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντηση των κ.κ. Βαρθολομαίου και Πομπέο, ο κ. Εμμανουήλ υπενθύμισε ότι και άλλοι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό» ανέφερε ο μητροπολίτης Γαλλίας.

Ερωτηθείς αν ετέθη από τον κ. Πομπέο το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, ο κ. Εμμανουήλ είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του για αυτή την πολιτική απόφαση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και τους ορθοδόξους πιστούς στην Τουρκία. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της ομογένειας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας.

Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *