Βασιλακόπουλος: Η “βόμβα” που έριξε για τις ΜΕΘ οδήγησαν σε εισαγγελική παρέμβαση(ΒΙΝΤΕΟ)

δωμάτια νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κορονοϊός Πέλλα ανοσοκαταστολή Σέρρες

Είχε δηλώσει πως καλύτερο θα ήταν να μην λειτουργήσουν καν

Εισαγγελική εξέταση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” περί δημιουργίας πέντε «ΜΕΘ» χωρίς καν πεπιεσμένο αέρα με απογοητευτικά ποσοστά θνητότητας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Βασιλακόπουλος: Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών, καθώς και αν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Η δήλωση-βόμβα που έκανε ο Βασιλακόπουλος

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN υποστήριξε πως κλίνες ΜΕΘ που είχαν λειτουργήσει εκτάκτως πέρυσι είχαν δημιουργηθεί χωρίς προδιαγραφές, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για υψηλότερη θνητότητα.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν έχει γίνει λάθος με τις κλίνες στις εντατικές, και τον λόγο που πέντε διαθέσιμα κρεβάτια στο Λαϊκό νοσοκομείο, φέρεται να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται την ίδια ώρα εκτός ΜΕΘ, ο καθηγητής απάντησε:

“Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως, εκ του μηδενός, πέντε κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν «όπως στελεχώθηκαν», λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα ως κλίνες εντατικής θεραπείας, για να καταλάβετε, στις κλίνες αυτές δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας, υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τρομερού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα στο Λαϊκό, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με πολύ, πολύ μέτρια – επιεικής χαρακτηρισμός – αποτελέσματα. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι, το όριο που έχουμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής και να έχουν τα πραγματικά, σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας, έχει ξεπεραστεί. Είμαστε πολύ πέρα από αυτό το όριο”.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν είναι καλύτερο ο ασθενής να είναι διασωληνωμένος σε απλούς θαλάμους ή σε αυτές τις κλίνες, είπε: “Από τα τέλεια στάνταρ μέχρι αυτό που λέω εγώ και δεν θέλω να το πω δημόσια…Ζητήστε λοιπόν επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή την εντατική θεραπεία των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν από εκεί. Ζητήστε τα επίσημα στοιχεία, γιατί να τα δώσω εγώ; Εγώ δεν είμαι φορέας επίσημων στοιχείων”.

“Γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα – αυτή είναι η πραγματικότητα είτε αρέσει, είτε όχι – όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό”

“Η μονάδα με τρεις εντατικολόγους και τρεις – τέσσερις αναισθησιολόγους, οι οποίοι δεν ήταν ειδικοί εντατικολόγοι – λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα, στο προηγούμενο κύμα. Το να παίρνουμε, για παράδειγμα, χειρουργικές κλίνες επειδή έχουν αναπνευστήρες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο, δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας. Και η αντιμετώπιση της πανδημίας, θα το πω 200 φορές όσο και αν με λοιδορούν, είναι να εμβολιαστούμε όλοι, ώστε να χρειαζόμαστε λίγες κλίνες ΜΕΘ, αυτές που μπορεί το κράτος μας – η ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα να υποστηρίξει, προκειμένου να πετύχουμε και λογικά αποτελέσματα. Από το να λειτουργούμε κλίνες χωρίς να έχουμε τα στάνταρ μιας εντατικής θεραπείας, ναι, δεν είναι λύση να ανοίξουμε χιλιάδες κλίνες” κατέληξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Διαβάστε επίσης
Μαρτυρία για τον Θύμιο - Ισως τον είδαν στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

“Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και μετά έπαψαν να λειτουργούν, γιατί λειτούργησαν εκ των ενόντων. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα το οποίο δεν είχε και τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα θα απογοητευτείτε. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Πρέπει να καταλάβετε κάτι όλοι και με συγχωρείτε που το λέω έτσι. Το να λέμε ότι θα ανοίξουμε 5.000 κλίνες στην Ελλάδα για να βάλουμε αυτή τη στιγμή ανθρώπους επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί και τα αποτελέσματα που θα πάρουμε θα είναι πάρα πολύ φτωχά” είπε απαντώντας και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που ήταν επίσης καλεσμένος στην εκπομπή του OPEN “Ωρα Ελλάδος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.