Απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος στα αδέλφια που σκοτώθηκαν στη Λιβύη

εθελοντές Λιβύη Μεγαλόσταυρος

Τα παράσημα παρέλαβαν συγκινημένοι ο πατέρας και η αδελφή τους

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή απονομής, μετά θάνατον, του Παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στα δύο αδέλφια- εθελοντές Άντζελα Μόιρα και Φίλιπ Αντώνη Μανδαλιό, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα παράσημα επιδόθηκαν στον πατέρα τους Κανάκη Μανδαλιό και την αδελφή τους Λίλιαν Μανδαλιού, παρουσία της μητέρας τους, συγγενών και παιδικών φίλων τους, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

εθελοντές Λιβύη Μεγαλόσταυρος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την προσφώνηση της, τόνισε: «Με μεγάλη συγκίνηση απονέμω σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικος, την υπέρτατη τιμή που μπορεί να απονείμει η Πολιτεία στα δύο ηρωικά αδέλφια, την Άντζελα Μόιρα και τον Φίλιπ Αντώνη Μανδαλιό».

«Η εθελοντική πρωτοβουλία τους να συμμετάσχουν ως διερμηνείς στην ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα η κακοκαιρία Daniel, προσφέροντας αυθόρμητα τις υπηρεσίες τους στη δεύτερη πατρίδα τους, μαρτυρά στάση ζωής εμποτισμένη από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ανιδιοτέλεια, ψυχική γενναιοδωρία», πρόσθεσε.

εθελοντές Λιβύη Μεγαλόσταυρος

«Δεν προσήλθαν στην αποστολή τους με άγνοια κινδύνου. Αν και γνώριζαν τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν τις απεδέχθησαν, “από το χρέος μη κινούντες”, δίνοντας έτσι ένα ανεκτίμητο ηθικό παράδειγμα σε όλους μας», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Απευθυνόμενη στους γονείς και την αδελφή των δυο νέων που χάθηκαν τόσο πρόωρα, σημείωσε: «Ξέρω ότι ο πόνος των αγαπημένων τους προσώπων δεν απαλύνεται, όσες τιμές και αν τους αποδοθούν. Ας είναι, όμως, τα παράσημα αυτά μια συμβολική χειρονομία συμπαράστασης και συμμετοχής της Πολιτείας στη μακρά πορεία της καταπράυνσης της οδύνης και του μετασχηματισμού του πένθους σε μνήμη. Μνήμη γεμάτη περηφάνια για τις αξίες που εκπροσωπούσαν η Άντζελα Μόιρα και ο Φίλιπ Αντώνης». «Τους τιμάμε με απέραντο σεβασμό», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

εθελοντές Λιβύη Μεγαλόσταυρος

Παραλαμβάνοντας το Παράσημο, ο πατέρας των δύο παιδιών ευχαρίστησε συγκινημένος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπέρτατη τιμή που αποδίδει η Πολιτεία στα παιδιά του, την οποία χαρακτήρισε «θεσμική αναγνώριση της ανεκτίμητης για εμάς παρακαταθήκης που μας άφησαν».

εθελοντές Λιβύη Μεγαλόσταυρος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Eurokinissi