Δεν ανέλαβε ευθύνη για το Μάτι ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ – «Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε»

Μάτι φωτιά

Επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό

Σήμερα συνεχίστηκε η απολογία του πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή 104 άνθρωποι.

Ο κατηγορούμενος ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα και οδήγησαν στο θάνατο 104 κατοίκους στο Μάτι, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι παραπάνω.

«Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους» τόνισε ο κατηγορούμενος, κλείνοντας την απολογία του.

Νωρίτερα, είχε ρίψει ευθύνες στον…καιρό, την οικονομική κρίση, το λιμενικό ενώ είχε παραδεχθεί ανερυθρίαστα ότι δεχόταν εντολές από από τον τότε αναπληρωτή υπουργό της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιο για τα θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;

Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προιστάμενος δεν δίνει εντολές.

Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

Εισαγγελέας: Όχι.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς εκείνη την ημέρα, ο κ. Φωστιέρης είπε στην απολογία του, ότι δεν ήξερε ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι αυτής της έντασης. Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη ότι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις πχ για εναέρια μέσα. Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο.

Εγώ τι πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τι φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές» είπε ο κ. Φωστιέρης τη δεύτερη ημέρα της απολογίας του.

«Τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα»

Ευθύνες έριξε ο κ. Φωστιέρης ωστόσο και στην οικονομική κρίση. «Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς κακώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια ,εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα…Πετούν στα κόκκινα… Με απλά λόγια… Αυτή είναι η δουλειά μας…»

Διαβάστε επίσης  Τέμπη: Ερευνα της αντεισαγγελέως εφετών για την εκχωμάτωση και επίστρωση του σημείου δυστυχήματος

Πάντως ο κ. Φωστιέρης υπεραμύνθηκε του γεγονότος ότι δεν έγινε εισήγηση από την πυροσβεστική για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του Ματιού. «Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε να πάνε που. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος.

Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βόρειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό…» είπε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας : «Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πως θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε».

Όπως υπεραμύνθηκε και της απόφασης για την εκτροπή του ελικοπτέρου στη φωτιά που έκαιγε κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, περιγράφοντας τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε τις επίμαχες ώρες λέγοντας πως : «Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Πηγή: newsit.gr