Εφεραν κυψέλες έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι – Δείτε φωτογραφίες

μελισσοκόμοι Σύνταγμα

Διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής και τους ελλιπείς ελέγχους

Συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιούν σήμερα οι μελισσοκόμοι από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας των μελισσοκόμων περιλαμβάνει συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.

μελισσοκόμοι Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα βρίσκονται από τις 9:30 και φορτηγά τα οποία έχουν καταλάβει την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και τον παράδρομο της Αμαλίας με τους μελισσοκόμους να τοποθετούν κυψέλες μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

μελισσοκόμοι Σύνταγμα

Μάλιστα, οι μελισσοκόμοι έχουν τοποθετήσει ακόμη και κυψέλες στον δρόμο, φτιάχνοντας τείχη από αυτές, ενώ κρατάνε καπνιστήρια στα χέρια τους.

μελισσοκόμοι Σύνταγμα

Οι ίδιοι ζητούν να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και τους ελλιπείς ελέγχους στις παράνομες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις μελιού, που “γονατίζουν” τον κλάδο.

Δείτε επίσης: “Κάπνισε” το Σύνταγμα από τους μελισσοκόμους – Διαμαρτύρονται για την ελληνοποίηση του μελιού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)




Στις 12 το μεσημέρι μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

μελισσοκόμοι Σύνταγμα

Οι μελισσοκόμοι αναμένεται να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι αργά.

Όπως τόνισε ο κ. Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας: «Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση.




Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.

Σύνταγμα μελισσοκόμοι συλλαλητήριο

Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».

Επίσης ως προς την προσέλευση, ανέφερε ότι «θα έρθουν και φορτηγά με αυτά που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας. Ένα μικρό κομμάτι από φορτηγά, περίπου 30 – 40 φορτηγά για να αναδείξουμε το θέμα που μας απασχολεί και ο κόσμος να μας ακούσει. Αλλά περισσότερο θέλω να μας ακούσει η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματά μας.

Σύνταγμα μελισσοκόμοι συλλαλητήριο

Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις».

Τα αιτήματά τους

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).

Σύνταγμα μελισσοκόμοι συλλαλητήριο

Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)

Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.

Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.

Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

Σύνταγμα μελισσοκόμοι συλλαλητήριο

Πηγή φωτό: Eurokinissi