Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Οδεύει προς Οινόη και Μαγούλα το πύρινο μέτωπο – Μήνυμα 112 για τους καπνούς

φωτιά Κουραβά Αττικής

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να μείνουν μέσα

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στα Δερβενοχώρια, το οποίο πλέον αναμένεται να επεκταθεί σε Οινόη και Μαγούλα.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης μετέφερε τις τελευταίες πληροφορίες για την δύσκολη φωτιά, το πρωί της Τρίτης.

«Το μέτωπο είναι στην ευρύτερη περιοχή του Τιτάν. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση.

Παρόλα αυτά το μέτωπο που εξελίσσεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Πάρνηθας με μέτωπο προς Μαγούλα είναι σε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το βράδυ της Δευτέρας.

Δείτε επίσης: Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Εχουν καεί πάνω από 30000 στρέμματα»

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής η φωτιά που είναι σε εξέλιξη εξελίσσεται σε έντονο ανάγλυφο, προσθέτοντας ότι «έγινε καλή δουλειά το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις».

Μήνυμα από το 112 για τους καπνούς

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα».

«Η φωτιά παραμένει μεγάλη και κρίσιμη. Εϊναι σε αρκετά καλή κατάσταση στην κατεύθυνση προς την ενδοχώρα της Βοιωτίας. Το ανησυχητικό είναι στην κατεύθυνση προς Αττική προς την Οινόη και τη Μαγούλα» είπε ο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σπανός λέγοντας ότι η καμένη έκταση – με επιφύλαξη – ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις».

Η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς ενώ στο έδαφος επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπορα τμήματα, 48 οχήματα.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας. «Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα (σ.σ. λίγο μετά τις 10 το πρωί) αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο «άνοιξε» πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή, πέρασε το κανάλι του Μορνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ πριν να αναχαιτιστεί τελικά βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Όπως εξηγούν πηγές η προσπάθεια εστιάστηκε στο να μην ανοίξει το μέτωπο πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

Πηγή φωτό: Eurokinissi