Κατερίνη: Προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη – Ισχυρίστηκε ότι η κόρη της πρέπει να χειρουργηθεί

αστυνομία Θεσσαλονίκη τράπερ

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν χθες το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αλλοδαπό άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη γυναίκα στην  Κατερίνη.

Ειδικότερα, συνεργοί του τηλεφώνησαν στην ηλικιωμένη και ισχυρίστηκαν ότι η κόρη της έχει τραυματιστεί και επειγόντως χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό

“Άμεσα συνελήφθη χθες (19 Ιανουαρίου 2024) το πρωί στην Κατερίνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, ένας αλλοδαπός άνδρας, που προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένη γυναίκα.

Ειδικότερα, αρχικά συνεργοί του τηλεφώνησαν στην ηλικιωμένη και ισχυρίστηκαν ότι η κόρη της έχει τραυματιστεί και επειγόντως χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 2.950 ευρώ και κοσμήματα αξίας 1.500 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση της παθούσας.

Ο προαναφερόμενος άνδρας εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τη στιγμή που προσπαθούσε να αποσπάσει τα χρήματα και κοσμήματα.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών του, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης”.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Διαβάστε επίσης  Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από τη δολοφονία του – 60 συλλήψεις

• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί – συγγενείς σας.

• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.

• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές».

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi