Κόπηκε η εμβληματική “χουρμαδιά του Καποδίστρια” στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Ξεριζώθηκε χθες (4/11) το απόγευμα από τους ισχυρούς ανέμους το εμβληματικό δέντρο του Ναυπλίου, η λεγόμενη “χουρμαδιά του Καποδίστρια”.

Ο χουρμαδιά για σχεδόν δύο αιώνες βρισκόταν απέναντι από τα “Πέντε Αδέλφια”, στην έπαυλη “Αμυμώνη”, η οποία κάποτε ανήκε στον ποιητή Θεόδωρο Κωστούρο.

Σύμφωνα με το θρύλο, τον φοίνικα φύτεψεο Ιωάννης Καποδίστριας συμβολικά ταυτόχρονα με τη δημιουργία του ελληνικού κράτος. Μάλιστα, το συγκεκριμένο δέντρο διακρίνεται σε ελαιογραφία του Peytier του 1836.

Κόπηκε η εμβληματική “χουρμαδιά του Καποδίστρια” στο Ναύπλιο

Τη δεκαετία 1975-1985, το υπουργείο Περιβάλλοντος χαρακτήρισε 51 περιοχές ή μεμονωμένα δέντρα ως διατηρητέα μνημεία της φύσης. Αναμέσα σε αυτά ήταν και η χουρμαδιά του Ναυπλίου για ιστορικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια είχε απομείνει ένα μέρος του κορμού ο οποίος σάπιζε και θύμιζε τηλεγραφόξυλο.

Κόπηκε η εμβληματική “χουρμαδιά του Καποδίστρια” στο Ναύπλιο

Οπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός στα “Ναυπλιακά Ανάλεκτα” του 2009, το δέντρο κόπηκε στα δύο τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου του 2008. Η πρώτη πληγή στον κορμό του είχε ανοίξει το 1941, κατά τον βομβαρδισμό των γερμανικών στούκας. Ένα σίδερο που πετάχτηκε από βυθιζόμενο πλοίο το “τραυμάτισε”… Το δέντρο δεν άντεξε από την ανεμοθύελλα του 2008, κόπηκε στο σημείο της πληγής του και έπεσε στο δρόμο.

Πηγή: agrolika.gr