Κύκλωμα trafficking «χτύπησε» η ΕΛΑΣ – Συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μεγάλα κύκλωματα trafficking που εκμεταλλεύονταν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία.

Συνολικά, σε 22 έφτασαν οι συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ διασώθηκαν 51 γυναίκες, θύματα των εγκληματικών οργανώσεων.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παρουσιάστηκαν νωρίτερα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Ιωάννη Σκούρα, μεταξύ άλλων να γνωστοποιεί:

«Για τον τερματισμό της δράσης του εν λόγω εγκληματικού δικτύου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, πρωινές και μεσημεριανές ώρες χθες (30 Ιουνίου 2023) σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν έντεκα (11) μέλη του εγκληματικού δικτύου, ενώ ταυτόχρονα διενεργήθηκε έλεγχος σε δεκατρείς (13) οίκους ανοχής, όπου συνελήφθησαν και έντεκα (11) γυναίκες, ως προσωπικό των οίκων ανοχής.

Παράλληλα, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία (…) »

Η μεθοδολογία, οι ρόλοι και ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, εξήγησε τη σύνθεση του κυκλώματος και έδωσε στοιχεία για τη δράση του, αναφέρονας:

«Η πρώτη εγκληματική οργάνωση απαρτίζονταν από 9 άτομα, με τη δράση τους να τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020. Διατηρούσαν συνολικά δώδεκα (12) οίκους ανοχής, από τους οποίους οι δέκα (10) στην Αττική και δύο (2) στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθιστούσαν τα θύματά τους.

Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα (50) ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Μάλιστα, όπως προανάφερε και ο κ. Διοικητής, μετέρχονταν απειλές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, ώστε να τις εξαναγκάζουν σε καθημερινή εργασία ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική.

Αναφορικά με τον ρόλο που είχε κάθε μέλος της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.

Στα υπόλοιπα μέλη είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος» , ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της.

Διαβάστε επίσης  Το σημείο όπου ενταφιάστηκε ο Πλάτωνας εντοπίστηκε στην "Ακαδημία Πλάτωνος"

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα (4) μέλη, από τα οποία δύο (2) αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ (8) οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν κοινά και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούσαν τους στρατολογητές των γυναικών, τις οποίες μετέφεραν αεροπορικά στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε τρία (3) διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα.

Από εκεί τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, έναντι αμοιβής πέντε (5) ευρώ ανά διαδρομή και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των είκοσι (20) ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από αρχηγικό μέλος, με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειωνόταν κατά 300 ευρώ μόνο στην περίπτωση που κάποια εκδιδόμενη στρατολογούσε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδιδομένων γυναικών, τη ρύθμιση του χρέους, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων της οργάνωσης ήταν το ένα αρχηγικό μέλος, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα στο έτερο αρχηγικό μέλος, για την περαιτέρω διαχείριση τους. Συγκεκριμένα, μέσω εταιρείας real estate που διατηρούσε, νομιμοποιούσε τα έσοδα της εγκληματικής ομάδας, ώστε να αποκρύψει την παράνομη προέλευση τους».

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δεκατρείς (13) οίκους ανοχής και δέκα (10) οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

13.450 ευρώ,

2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,

μικροποσότητα χασίς,

σιδερογροθιά και πτυσσόμενη ράβδος,

δεκάδες κάμερες και καταγραφικά επιτήρησης.

δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

δύο (2) καταμετρητές χρημάτων

10 χρηματοκιβώτια,

πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Γνωστοποιήθηκε ακόμη ότι στα θύματα του εγκληματικού δικτύου παρασχέθηκε αρωγή και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, κατόπιν επιθυμίας τους.

Πλέον, οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi