Μόσιαλος: “Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό για πάρα πολλά χρόνια”

κρούσματα κορονοϊός Θεσσαλονίκη

Τι ανέφερε για την πανδημία ο καθηγητής

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Στραβελάκη μίλησε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.

“Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν 80 % πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και πολύ μικρότερη πιθανότητα να τον μεταδώσουν”, τόνισε αρχικά ο κ. Μόσιαλος.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι 29 φορές μικρότερη η πιθανότητα νοσηλείας αν κολλήσουν σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς ελευθερίας που ισχύει από εχθές και την άρση των απαγορεύσεων για τους εμβολιασμένους, σημείωσε ότι προσωπικά θα προτιμούσε αυτό να είχε γίνει ένα μήνα μετά ώστε να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και να περιοριζόταν ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης.

Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συναθροίσεις μεταξύ εμβολιασμένων αλλά στο αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και μεταφέρει τον κορoνοιό σε σπίτι που μπορεί να συζεί με ανεμβολιαστους ηλικιωμένους γονείς, καθώς όπως τόνισε περίπου 600.000 άτομα άνω των 60 ετών στην χώρα μας είναι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης  Κορονοϊός: 75 νεκροί και 71 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των νεκρών στην χώρα μας λόγω της πανδημίας είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. «Εκει είναι το μεγάλο πρόβλημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η άρση των απαγορεύσεων δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Για τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών και τον τοίχο ανοσίας με βάση αυτόν, ο κ. Μόσιαλος, εξήγησε πως δεν θα φτάσουμε σε τοίχος ανοσία με την παραλλαγή δέλτα. Τόνισε πως το θέμα είναι να ελέγχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την πανδημία έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα από εδώ και εμπρός. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά χρόνια με την σημερινή του μορφή μέχρι να εξασθενήσει και να μην το θεωρούμε τόσο σοβαρό» είπε χαρακτηριστικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *