Νέα Αγχίαλος: Προκάλεσε σεισμό 1 Ρίχτερ η έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών

Νέο βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε στη Νέα Αγχίαλο, στις αποθήκες πυρομαχικών.

Αυτό αποκάλυψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει ότι «σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC).

Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης  Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Δείτε επίσης: Φωτιά στη Μαγνησία: Νέο βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης:

Νέα Αγχίαλος έκρηξη σεισμός

Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων.