Πάτρα: Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια της γέφυρας – Στους 14 οι τραυματίες

Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στην Πάτρα.

Την ίδια στιγμή, ένας 33χρονος άνδρας είναι νεκρός και 14 είναι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του τραγικού δυστυχήματος.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα Πελοπόννησος, επτά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και ακόμη επτά στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου οι τρεις έλαβαν εξιτήριο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων στο σημείο της κατάρρευσης, όπου έχει πέσει και εκσκαφέας, Η απομάκρυνση των πλακών

Η γέφυρα, από τις πρώτες που συναντά κανείς από Αθήνα προς Πάτρα, λίγο πριν την πόλη της Πάτρας, κατέρρευσε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα

Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησε χθες, Κυριακή, 23/7, η Αστυνομία. Πρόκειται για τους δύο χειριστές των βαρέων οχημάτων που εκτελούσαν εργασίες την ώρα της κατάρρευσης της γέφυρας, του υπεύθυνου των εργασιών και έναν ακόμη υπάλληλο.

Σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες ο ένας από τους χειριστές νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια της Πάτρας.

Εδώ και δύο χρόνια εργασίες

Οι πρώτες μαρτυρίες αστυνομικών που έφτασαν στην περιοχή, έκαναν λόγο για ομάδα Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα προκειμένου να προφυλαχθούν από τη ζέστη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη και κατέρρευσε η γέφυρα. Σημειώνεται ότι στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση προχώρησε η εταιρία ΑΒΑΞ για την κατάρρευση της γέφυρας στην Αθηνών – Πατρών, καθόσον είχε αναλάβει το έργο αποκατάστασης για λογαριασμό της Ολυμπίας Οδού, η οποία κατασκευάζει το κομμάτι Πάτρα-Πύργος:

«Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος.

Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Τι καταγγέλλει το συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καταγγέλλει με ανακοίνωση «εργοδοτικό έγκλημα» σημειώνοντας:

«Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το σύνθημα τα κέρδη τους οι ζωές μας.
Το σημερινό έγκλημα έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών σε σαθρό τμήμα της γέφυρας, σε συνθήκες καύσωνα και μεσημεριανές ώρες, Κυριακή, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας για τις εργασίες και κανένα μέτρο για την προστασία από τον καύσωνα.
Είναι βαριές οι ευθύνες για το σημερινό έγκλημα τόσο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο, όσο και του κράτους.Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ετοιμότητα».

Τι λέει η αντιπολίτευση

«Τόσο η εταιρεία όσο και η κυβέρνηση οφείλουν απαντήσεις για ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ υπάρχουν τραυματίες και εγκλωβισμένοι», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με το ζήτημα της πτώσης της γέφυρας στα Μποζαΐτικα Πατρών.

Αναφέρει ότι «η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα στη γέφυρα που κατέρρευσε στην Πάτρα παραδέχεται με ανακοίνωσή της ότι σήμερα, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, πραγματοποιούνταν εργασίες κατεδάφισης». Κατόπιν αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Γιατί εκτελούνταν εργασίες σήμερα υπό ακραίες θερμοκρασίες καύσωνα; Ποια ήταν ακριβώς τα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί; Γνώριζε η κυβέρνηση για την επικινδυνότητα της κατάστασης και σε τι ενέργειες είχε προβεί;».

Πηγή: cnn.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi