Πόρτες και ταβάνια πέφτουν στα σχολεία – 10 περιστατικά από την αρχή της χρονιάς

σχολεία

Τα επικίνδυνα περιστατικά που έχουν καταγραφεί

Η σιδερένια πόρτα που έπεσε σε σχολείο στην Κηφισιά και τραυμάτισε έναν 9χρονο μαθητή δεν είναι το πρώτο που σημειώθηκε φέτος.

Ο καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Ιωάννης Ψυχάρης μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»τόνισε ότι «συνήθως τα ατυχήματα στα σχολεία αφορούν τα μη φέροντα στοιχεία των κτηρίων, δηλαδή όχι τον σκελετό τους, αλλά στοιχεία όπως σοβάδες και κουφώματα. Η κατάρρευσή τους οφείλεται συνήθως στην παλαιότητά τους, όμως το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν κάνουμε συντήρηση».

Ακόμα 10 περιστατικά επικινδυνότητας σε σχολεία

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2023-2024 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δώδεκα αντίστοιχα περιστατικά σε σχολικές μονάδες ενώ τέσσερα από αυτά έγιναν σε διάστημα ενός μήνα. Τα «ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα δέκα από αυτά.

Στις 3 Αυγούστου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα, ολόκληρη η ψευδοροφή της ΣΤ’ Δημοτικού η οποία είχε τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2022, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Πετράλωνα έπεσαν σοβάδες υποστέγου στον προαύλιο χώρο την ώρα του διαλείμματος, τραυματίζοντας τρία παιδιά.

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 η πόρτα του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης η σιδερένια κεντρική πορτά κατέρρευσε λόγω παλαιότητας.

Στις 10 Νοεμβρίου 2023 στο Ενιαίο Ειδικό και Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων την ώρα του διαλείμματος.

Στις 14 Νοεμβρίου 2023 στο 19ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω μεγάλο τμήμα του σοβά στο ταβάνι αίθουσας κατέρρευσε σε στιγμή που δεν υπήρχαν μαθητές ή εκπαιδευτικοί στην τάξη, γλιτώνοντας τα χειρότερα.

Στις 15 Νοεμβρίου 2023 στο 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους κατέρρευσε μέρος της οροφής όταν οι μαθητές ήταν σε εργαστήρι πληροφορικής.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024 στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόνρυσης στην Ελασσόνα παράθυρο κατέρρευσε όταν εκπαιδευτικός πήγε να το κλείσει.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 στο 10 Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (στο συγκρότημα της Μαρασλείου Σχολής) σοβάδες έπεσαν στο προαύλιο μετά από βροχόπτωση.

Στις 18 Απριλίου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω το παράθυρο στις τουαλέτες ξεκόλλησε και έπεσε την ώρα του διαλείμματος.

Στις 12 Μαΐου 2024 στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων κατέρρευσε η μπασκέτα το βράδυ της Κυριακής όταν τρεις νεαροί φέρεται ότι κρεμάστηκαν ταυτόχρονα από την στεφανή.

Μετά από αυτό το περιστατικό ακολούθησε της Κηφισιάς, όπου τραυματίστηκε ο 9χρονος μαθητής.

Φωτογραφία: Eurokinissi