Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα που εντοπίστηκε νεκρός μετά την συντριβή του Phantom-F4 στην Ανδραβίδα.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, σημειώνοντας πως θα πάει μόνο στην κηδεία και στον τάφο.
Δείτε επίσης: Πολεμική αεροπορία: Πριν από 19 χρόνια η τελευταία συντριβή Phantom – Νεκροί οι πιλότοι
«Μόνο στην κηδεία θα πάω αύριο και στον τάφο. Μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση του παιδιού μου;», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εγώ τον είδα σε άριστη κατάσταση. Θα πάω να δω το παιδί μου παραμορφωμένο; Να το θυμάμαι έτσι;»
Ο κ. Τουρούτσικας είπε ότι οι αρχές του πήραν DNA ώστε να γίνει η αναγνώριση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν του αρέσει η λέξη «ήρωας» που προβάλουν τα μέσα ενημέρωσης.
«Δεν μου αρέσει η λέξη ήρωας, δηλαδή η ηρωοποίηση που προβάλετε για το παιδί μου. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι ήταν πιλότος. Το παιδί μου δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μια άσκηση σε συνθήκες πόλεμου», σημείωσε.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμού του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom που συνετρίβη στην Ανδραβίδα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο 31χρονος Ευστάθιος Τσιτλακίδης εξακολουθεί να αγνοείται.
Πλέον οι αρχές ψάχνουν για τον σμηναγό του Φάντομ σε βάθος 1000 μέτρων ανοιχτά της Ανδραβίδας και γι’αυτό τον λόγο αναμένεται να επιστρατευτεί το ειδικό υποβρύχιο για μεγάλα βάθη, «Ναυτίλος», το οποίο ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη (31.1.2023) ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκαν στην Τρίπολη την οικογένεια του πιλότου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα – που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους – προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.
Απαρηγόρητοι οι γονείς του υποσμηναγού Μάριου Τουρούτσικα δέχτηκαν τα συλλυπητήρια τους.
Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας.
Σύμφωνα με το Mega, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πτήσης ή να προέκυψε κάποιο θέμα στην υγεία του κυβερνήτη.
Το Phantom πετούσε σε 100 μέτρα ύψος με 800 χλμ/ώρα, ενώ το σώμα των πιλότων είχε δύναμη 5G, δηλαδή πάνω από 400 κιλά. Το μοιραίο αεροσκάφος το παρέλαβε η πολεμική αεροπορία το 1974, ενώ τα αεροσκάφη αναβαθμίστηκαν το 2000. Η αεροπορία διαθέτει συνολικά 33 τέτοια αεροσκάφη.