Πολεμική αεροπορία: Πριν από 19 χρόνια η τελευταία συντριβή Phantom – Νεκροί οι πιλότοι

Πριν από 19 χρόνια σημειώθηκε στην χώρα η τελευταία συντριβή Phantom F4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ήταν 15 Ιουνίου 2004 όταν το διθέσιο αεροπλάνο έπεσε στο Παρνασσό με τους δύο χειριστές του να χάνουν τη ζωή τους στην πρόσκρουση.

Δείτε επίσης: Πτώση Phantom: Προσεύχονται στο Νευροκόπι για να βρεθεί σώος ο 31χρονος κυβερνήτης

Τότε το Phantom είχε απογειωθεί από την Ανδραβίδα, μαζί με άλλο ένα επίσης διθέσιο αεροσκάφος του ίδιου τύπου, με αποστολή τους να εκτελέσουν μια άσκηση αναχαίτισης στην περιοχή του Παρνασσού.

Τα δύο πολεμικά πετούσαν σε ύψος άνω των 17.000 ποδιών, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, το ένα αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ μισή ώρα αργότερα. Οι πιλότοι του αεροσκάφους που πετούσε πάνω από την περιοχή της Αμφίκλειας, στον Παρνασσό, δεν είχαν αναφέρει νωρίτερα κάποια βλάβη.

Τα συντρίμμια του διθέσιου αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν στο χωριό Κελάρια, δύο μίλια βόρεια του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, σε ύψος 5,5 χιλιάδων ποδών.

Οι χειριστές του αεροσκάφους ήταν ο 35χρονος Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, πατέρας δύο παιδιών, και ο 28χρονος Υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια. Και οι δύο έχασαν ακαριαία τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, το Phantom συνετρίβη έπειτα από έναν ακραίο ελιγμού στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αερομαχίας. Το μαχητικό αεροπλάνο υπερέβη τα αεροδυναμικά του όρια με αποτέλεσμα να πέσει αστραπιαία στο έδαφος. Οι δυο πιλότοι του, ο κυβερνήτης του, ο 35χρονος Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος από το Αγρίνιο, και ο συγκυβερνήτης του, ο 28χρονος Υποσμηναγός Εμμανουήλ Σεβαστάκης από τη Νίκαια, δεν προλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης και έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: thetoc.gr