Θεσσαλονίκη: Αίτημα για την επιστροφή χριστιανικών κειμηλίων στην Παναγιά Σουμελά (ΒΙΝΤΕΟ)

Παναγία Σουμελά Ερντογάν Δεκαπενταύγουστος

Tι τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο συγγραφέας, ιστορικός και επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στέφανος Τανιμανίδης.

Ο κ. Τανιμανίδης  μίλησε για το αίτημα επιστροφής χριστιανικών κειμηλίων στην Παναγιά Σουμελά.

Αίτημα από Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού είναι να τοποθετηθούν στον φυσικό τους χώρο, την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο, κειμήλιά της που φυλάσσονται στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας.

«Εδώ και 15 χρόνια το διοικητικό συμβούλιο της Παναγιά Σουμελά ενημερώθηκε ότι σε κρύπτες στην Αγία Σοφία υπήρχαν κειμήλια κλεμμένα από την Μονή Σουμελά του Πόντου. Είχαν κλαπεί πριν από 100 χρόνια με τα γεγονότα της γενοκτονίας που είχαμε υποστεί από τους Τούρκους. Αναζητήσαμε τον Τούρκο αρχαιολόγο, μας τα φωτογράφισε και εκδώσαμε ένα βιβλίο με τίτλο ”Τα Ιερά των Ποντίων κειμήλια”. Από τότε κάνουμε μία προσπάθεια πάντα με την ευλογία και την συνεννόηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να τα εντάξουμε. Έχουν μετακινηθεί δύο φορές, είχαν πάει στην Άγκυρα και τώρα πληροφορήθηκα ότι βρίσκονται προς την Κωνσταντινούπολη».

Επιπλέον πρόσθεσε ο κ. Τανιμανίδης: «Η ουσία είναι η εξής: το 2017 το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού της Τουρκίας επειδή ανακινήσαμε το θέμα και στην ανακαινισμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά πάει 1 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, τα αναζήτησαν με επίσημο έγγραφο. Κάναμε μία αλληλογραφία και απευθυνθήκαμε στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς. Πρόσφατα είδα τον κ. Γεραπετρίτη και ζήτησα να εντάξουν το θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων στην ανακαινισμένη Μονή Σουμελά που είναι μουσείο».

Πηγή: megatv.com