Ζορπίδης: “Μόνο με σοβαρά μέτρα θα επιβιώσουμε σε αυτόν τον πόλεμο”

Ζορπίδης

Τι τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της εκδήλωσης για την Covid εποχή στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, που διοργανώνεται τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Πολύ φοβόμαστε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με το Lockdown δεν πρόκειται να ξανανοίξουν», τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

Ο κ. Ζορπίδης έκανε λόγο για «φιάσκο» στο μέτρο απαγόρευσης του Take Away, τονίζοντας ότι θα είχε αποφευχθεί εάν «οι αρμόδιοι υπουργοί άκουγαν ή ζητούσαν τη γνώμη των εκπροσώπων της Αγοράς, τους οποίους όμως επιδεικτικά αγνοούν και δεν υπολογίζουν».

Ζήτησε περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, χωρίς τα οποία «η κοινωνία θα καταρρεύσει αμέσως μετά τις επιχειρήσεις. Ζητάμε πάγωμα κάθε οφειλής, φόρου, τέλους και κάθε δόσης ρύθμισης στο Δημόσιο, μείωση ενοικίων και αναστολή των ελέγχων, όπως και σοβαρές ενισχύσεις. Μόνο με τέτοια σοβαρά μέτρα θα επιβιώσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας “To The Point” Δημήτρης Κατσαντώνης παρουσίασε στοιχεία δημοσκόπησης σε μέλη του ΕΕΘ, από τα οποία προκύπτει ότι μόλις το 4,7% του δείγματος έχει προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ προκύπτει και μία τάση αποξένωσης των ανθρώπων της Αγοράς από τις Τράπεζες. Μόλις ένας στους τέσσερις υπέβαλε κάποιο αίτημα σε Τράπεζα, ενώ από αυτούς μόλις ένας στους τρεις βρήκε θετική ανταπόκριση. Η Δημοσκόπηση, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, είναι η πρώτη που διενεργείται μετά την επιβολή του δεύτερου Lockdown στη Θεσσαλονίκη. Σ’ αυτήν τα μέλη του ΕΕΘ αξιολογούν τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης και κάνουν τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.

«Τα στοιχεία της Δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι Τράπεζες τελικά δίνουν χρήματα σε όσους δεν τα χρειάζονται», πρόσθεσε ο Χριστόφορος Εδιάρογλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΔΣ του ΕΕΘ, που σημείωσε ότι «αποτυπώνουν εκτός από την βαθιά απογοήτευση και μία κατάσταση πολέμου, στην οποία τα μέλη του ΕΕΘ, οι απλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης μας, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν και αυτήν την κρίση, μαζί με τους υπαλλήλους τους, χωρίς απολύσεις αλλά με διάθεση για σκληρό αγώνα».

Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα παρουσιαστεί ακόμη και συγκριτικός πίνακας με τα μέτρα στήριξης που πήραν οι Κυβερνήσεις επτά ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλλία και Τσεχία). Όπως τόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, που επιμελήθηκε της μελέτης, η Ελλάδα είναι άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στη στήριξη των μισθών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση και κοντά στη μέση ευρωπαϊκή πρακτική για την παροχή δανείων. Ωστόσο, σε άλλες χώρες διαπιστώνει κανείς ότι γίνεται ευρύτερη χρήση της πολιτικής επιδοτήσεων («λεφτά από το ελικόπτερο»), πολιτική που άρχισε να διευρύνεται και στην Ελλάδα με τη «μη επιστρεπτέα προκαταβολή».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. από:
από την ιστοσελίδα του ΕΕΘ (www.eeth.gr) , το κανάλι του ΕΕΘ (εδώ), ή τη σελίδα του ΕΕΘ στο Facebook.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *