Συνεχόμενες βροχές: Είναι καλό ή κακό για την ελιά;

ελιά ελιές κυκλάνιο ασθένεια

Τι πρέπει να προσέξετε

Οι συνεχόμενες βροχές εδώ και πολλές μέρες δεν έχουν πάντα καλά αποτελέσματα στην ελαιοκαλλιέργεια.

Του Κωνσταντίνου Κ.

Το νερό είναι πολύτιμο και σπάνιο σε μεγάλες ποσότητες και οι περισσότεροι το ψάχνουμε απεγνωσμένα. Τι γίνεται όμως σε καταστάσεις που για πολλές μέρες έχουμε βροχή, με εναλλαγές σε δυνατή ηλιοφάνεια και έπειτα ξανά βροχή;

Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα την ποικιλία της ελιάς, θα δούμε να επηρεάζεται κατά πολύ η αντοχή της στις μυκητολογικές ασθένειες. Και όταν μιλάμε για μυκητολογικές ασθένειες, αναφερόμαστε στο κυκλοκόνιο.

ελιά ελιές κυκλάνιο ασθένεια

Το κυκλοκόνιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια που βρίσκεται σε όλες τις μεσογειακές χώρες που καλλιεργείται η ελιά. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια η οποία είναι γνωστή από το 18o αιώνα (1η εμφάνιση το 1845). Προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί τη φυλλόπτωσή τους κυρίως σε περιοχές που υπάρχει πολλή υγρασία και ανεπαρκής αερισμός. Τα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης.

Σε περίπτωση προσβολής και ανάλογα το μέγεθος μπορεί να έχουμε από μικρή ως μεγάλη φυλλόπτωση. Αποτέλεσμα της φυλλόπτωσης είναι η μείωση της παραγωγής όχι μόνο στη τρέχουσα χρονιά αλλά και στην επόμενη.

Η προσβολή των μίσχων και των ποδίσκων των καρπών επιφέρει ανθόρροια και πρόωρη καρπόπτωση. Σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί εξασθένηση των δένδρων, μείωση της παραγωγής μέχρι πλήρους ακαρπίας. Λόγω της φυλλόπτωσης εμφανίζονται μερικώς «άδειοι» κλάδοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας του δέντρου να δημιουργήσει καρποφόρα όργανα. Συχνά δε, παρατηρούμε τα δέντρα αυτά να ανθίζουν, αλλά να μη δένουν καρπό.

Η ασθένεια λαμβάνει μεγαλύτερη έκταση όσο περνούν τα χρόνια, εφόσον δεν γίνεται η κατάλληλη αντιμετώπιση και μπορεί να οδηγήσει μέχρι την εκμηδένιση της παραγωγής στους ελαιώνες τους οποίους προσβάλλει.

ελιά κυκλοκόνιο ασθένεια

Τι πρέπει να κάνει ο ελαιοκαλλιεργητής

Αμέσως μετά τις συνεχόμενες βροχές και αν ο καιρός το επιτρέπει θα πρέπει να γίνει μια εφαρμογή με χαλκούχα σκευάσματα.

Προσοχή εδώ! Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες μορφές χαλκού. Καθώς προχωράμε προς την άνοιξη και κατά τη διάρκεια της μέρας, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 15 βαθμούς. Αυτό που ενδείκνυται είναι το υδροξείδιο του χαλκού. Σε καμία περίπτωση βορδιγάλειος χαλκός καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια την πτώση όλων των φύλλων που έχουν προσβολή από κυκλοκόνιο, με αποτέλεσμα πολύ μικρή ή καθόλου παραγωγή.

Καλό θα ήταν για καλύτερα αποτελέσματα να συνδυαστεί με κάποιο σκεύασμα μυκητολογικό που να έχει διασυστηματική και θεραπευτική δράση. Μετά από 20 μέρες κάνουμε άλλη μια εφαρμογή, χωρίς χαλκό αυτήν τη φορά, αλλά μόνο με μυκητοκτόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή των τοπικών γεωπόνων όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες κρίνετε απαραίτητη.

ελιά ελιές κυκλάνιο ασθένεια