Επιστολή Βαρουφάκη στα κόμματα για τα κόκκινα δάνεια

Βαρουφάκης

α καλεί σε διάλογο

Τα καλεί σε διάλογο

Επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, και στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα απέστειλε χθες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με την οποία τους καλεί «σε ειλικρινή και ανοικτό διάλογο» για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων.

«Κάθε λύση οφείλει να ξεκινά από σωστή διάγνωση: Η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε προστασία πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν συνεχιστούν οι πωλήσεις, θα ενταθεί απελπιστικά η κοινωνική και οικονομική κρίση (συμπεριλαμβανομένης και της απαξίωσης των τραπεζών).

Συνεπώς, έχουμε υποχρέωση να βρούμε εναλλακτική, ορθολογική λύση που σταματά τις πωλήσεις, εξυγιαίνει τις τράπεζες και, παράλληλα, προστατεύει τους δανειολήπτες που έχουν πέσει θύματα της κρίσης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΜέΡα25 που υπενθυμίζει ότι ήδη «έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένη πρόταση που, κρίνουμε ότι, επιτυγχάνει τον τερματισμό των πωλήσεων/πλειστηριασμών και ταυτόχρονα εξυγιαίνει τις τράπεζες – με μοναδικούς ζημιωμένους τα ταμεία/funds».

Σε καμία περίπτωση, προστίθεται, «το ΜέΡΑ25 δεν θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο των καλών ιδεών. Για αυτό το λόγο ο Γραμματέας του κόμματος απεύθυνε την επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ».

Όπως αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης στην επιστολή προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, «η εκτίμηση του ΜέΡΑ25 είναι ότι η κρίση χρέους της χώρας θα επιταχυνθεί μέσα από την επιλεγμένη από την κυβέρνηση μέθοδο διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους (των κόκκινων δανείων).

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 εξαγγείλαμε την ανάληψη πρωτοβουλίας διαλόγου με κόμματα, φορείς, δήμους κλπ., ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις, με στόχο τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης.

Με την παρούσα σας απευθύνω πρόταση ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου επειδή κρίνω ότι η πολιτική πώλησης των κόκκινων δανείων («ΗΡΑΚΛΗΣ»), σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αφ’ενός, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και, αφ’ ετέρου, στην επιτάχυνση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης,

Η ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση και η συμμετοχή σας στον μεταξύ μας διάλογο προφανώς δεν σας/μας δεσμεύει σε κοινές αποφάσεις πολιτικής. Αυτό που υπόσχεται είναι ο ουσιαστικός εμπλουτισμός των απόψεων/θέσεων όλων μας, μετά την έκθεση σε διαφορετικές απόψεις, στο πλαίσιο δημιουργικής αντιπαράθεσης ιδεών/προτάσεων».