Απαιτήσεις από… κούνια: 3 + 1 παιδικά πράγματα που χρειάζονται συχνή αλλαγή

Ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες της και συνολικά την καθημερινότητα. Αυτά τα τόσο χαριτωμένα πλασματάκια προσφέρουν απεριόριστη χαρά, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν (άθελά τους!) άγχος και κούραση. Ειδικά οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εμπειρία και συνήθως θέλουν χρόνο για να συνηθίσουν τη νέα τάξη των πραγμάτων.

Οι συνεχείς αλλαγές δεν εμφανίζονται μόνο στις συνήθειες, αλλά όπως είναι φυσικό και στο ίδιο το παιδί. Όσο αυτό μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις που το περιστοιχίζουν. Ποια είναι όμως εκείνα τα παιδικά πράγματα που συνεχώς μεταβάλλονται και χρειάζονται συχνή αλλαγή; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα τα ανακαλύψετε όλα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

1. Ρούχα

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι και τη νηπιακή, ο μικρός σας άγγελος έχει αλλάξει στο έπακρο. Η αλλαγή αυτή συμβαίνει καθημερινά και είναι δύσκολο να πιστέψετε πως το μωράκι της κούνιας έχει μεταμορφωθεί στο παιδάκι που εξερευνά κάθε γωνιά του σπιτιού. Ίσως πάλι έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κοιτάει με νοσταλγία τα μωρουδιακά ρούχα και να κάνει χώρο στη ντουλάπα για τα μεγαλύτερα μεγέθη, τα οποία με τη σειρά τους θα αντικατασταθούν πολύ σύντομα.

Όπως είναι φυσικό, αυτό συμβαίνει και με τα παιδικά παπούτσια, καθώς το άλλοτε βρεφικό πατουσάκι, πλέον περπατάει συνεχώς, αναζητώντας νέες περιπέτειες. Καλό είναι λοιπόν να μην κάνετε υπερβολές στις αγορές σας, καθώς το παιδί συνεχώς μεγαλώνει και αλλάζει νούμερα. Αν πάλι δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε, σας συμβουλεύουμε να δωρίσετε τα ρούχα και τα παπούτσια που πλέον δεν του κάνουν και να ευχαριστήσετε ακόμα μία οικογένεια (ή και περισσότερες!).

2. Εξοπλισμός

Είτε πρόκειται για το βρεφικό, είτε για το παιδικό κρεβάτι, το παιδί σας χρειάζεται να πραγματοποιεί έναν ολοκληρωμένο ύπνο, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού πραγματοποιούνται σημαντικές λειτουργίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Σας προτείνουμε λοιπόν να επενδύσετε σε μία αξιόλογη κούνια με ένα καλό στρώμα και επειδή οι αλλαγές που θα βιώσετε είναι πολλές, καλό είναι να κοιτάξετε τις πολυμορφικές εναλλακτικές. Με αυτόν τον τρόπο, με λίγες κινήσεις, η κούνια θα μετατραπεί σε ένα παιδικό κρεβατάκι που θα φιλοξενεί το παιδί σας και τα επόμενα χρόνια.

Πέρα από το κρεβάτι, φροντίστε να επενδύετε σε εξοπλισμό που θα διατηρήσετε για αρκετό καιρό, όπως είναι τα ειδικά πιατάκια και ποτήρια. Προτιμήστε λοιπόν να κάνετε αγορές που όχι μόνο θα βοηθήσουν το παιδί, αλλά θα εξυπηρετήσουν και εσάς τους ίδιους.

3. Παιχνίδια

Το παιχνίδι είναι συνδεδεμένο με την παιδική ηλικία και απαραίτητο για κάθε παιδί. Μέσα από αυτό αναπτύσσεται συναισθηματικά και μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε ομάδες. Όπως είναι φυσικό κάθε ηλικία απαιτεί και άλλου είδους παιχνίδια και δραστηριότητες, ενώ οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό είναι ραγδαίες.

Διαβάστε επίσης  Εχετε ντροπαλό παιδί; Τι πρέπει να αποφεύγετε για να μην το πιέζετε

Στους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό παίζει κυρίως με το σώμα του, ενώ ταυτόχρονα εξερευνά τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του, για αυτό και αυτά πρέπει να είναι τα κατάλληλα (μασητικά, κουδουνίστρες κ.ά.). Καθώς μεγαλώνει, η γκάμα παιχνιδιών αλλάζει και πλέον αποκτά και πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καλό είναι όμως να θυμάστε ότι, σύμφωνα με έρευνες, η πληθώρα αντικειμένων επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών να παίζουν δημιουργικά. Κάντε λοιπόν στοχευμένες αγορές και ενισχύστε τα παιχνίδια φαντασίας και τις εξωτερικές δραστηριότητες.

4. Διατροφή

Για το τέλος σας αφήσαμε τη διατροφή, η οποία συνοδεύεται από πολλές και τεράστιες αλλαγές κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Τους πρώτους μήνες η αποκλειστική τροφή του μωρού είναι το γάλα, αλλά από τον έκτο μήνα και μετά είναι απαραίτητο να γίνεται μία σταδιακή εισαγωγή στα στερεά τρόφιμα. Μόλις λοιπόν το παιδάκι σας αποχωριστεί το βρεφικό στάδιο, είναι σημαντικό να έρχεται σε επαφή με υγιεινούς συνδυασμούς που θα το γεμίσουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Για να κάνετε αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο ευχάριστη, αφήστε το να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις. Δεν αρκεί μόνο να γευτεί την τροφή, αλλά χρειάζεται και να νιώσει την υφή της. Φυσικά όσο το παιδί μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται πλήρως το τι συμβαίνει γύρω του, είναι συνετό να βλέπει και εσάς να τρώτε υγιεινά. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε το νούμερο ένα παράδειγμά του και σίγουρα θα θελήσει να μιμηθεί κάποιες από τις συμπεριφορές σας.

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, τότε σίγουρα είδατε κάποια από τα πράγματα που χρειάζονται συχνή αλλαγή, καθώς το μωρό σας κάνει τα πρώτα του βήματα. Κάντε λοιπόν έξυπνες επιλογές και μην αφήσετε τίποτα να σας εμποδίσει από το να απολαύσετε τα πρώτα χρόνια του παιδιού σας!