Διαστημικές πατάτες από το ΑΠΘ

Ελαβαν μέρος σε διεθνή πειράματα

Το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ έκανε δοκιμές για παραγωγή τηγανητής πατάτας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, στα πειράματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Μπορντό της Γαλλίας.
Γιατί Γιατί σύμφωνα με τον κ. Καραπάντσιο, επικεφαλής της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, «μια αποστολή στον Αρη μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια, σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς σίγουρη επιστροφή. Το ψυχολογικό κομμάτι των επανδρωμένων αποστολών είναι πολύ σημαντικό. Ωφελούν, λοιπόν, όλα όσα θυμίζουν τις γήινες συνήθειες και συνθήκες».

Πολλοί αστροναύτες είχαν δηλώσει άλλωστε πως θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε τηγανητές πατάτες κατά την διάρκεια μεγάλης διάρκειας αποστολών τους. Μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί, όπως η NASA και η ESA, λοιπόν άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης ορισμένων επιθυμιών του προσωπικού τους, με την ελπίδα μάλιστα ότι στο μέλλον οι επανδρωμένες αποστολές θα αφορούν «κοινούς ανθρώπους». Ήταν άξιο απορίας μέχρι σήμερα, αν οι φυσαλίδες που ξεκολλούν από την πατάτα κατά το τηγάνισμα και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, λόγω άνωσης από την βαρύτητα κάνουν το ίδιο και σε έλλειψη βαρύτητας. Την απάντηση έδωσαν τα τελευταία αυτά πειράματα. Οι αστροναύτες λοιπόν μπορούν πλέον να πανηγυρίσουν, καθώς αποδείχθηκε ότι σε περιβάλλοντα με έλλειψη βαρύτητας, οι φυσαλίδες εκτινάσσονται στο λάδι και έτσι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ξεκίνησαν πειράματα και πάνω στο ψήσιμο του καφέ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν αντίστοιχα για το ψωμί και την μπίρα. Ζωή και κότα στο διάστημα, λοιπόν!

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *