Έτσι θα ξεθολώσουν τα τζάμια στο αυτοκίνητό σας!

Δείτε κάποιες απλές συμβουλές

Το θάμπωμα των παρμπρίζ και των παραθύρων, είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα των οδηγών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της υγρασίας και της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της εσωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του οχήματος, η οποία ανεβαίνει με τη χρήση του καλοριφέρ, καθώς και με την ανάσα μας και τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Όταν λοιπόν ο θερμός αέρας του εσωτερικού του αυτοκινήτου έρθει σε επαφή με τις κρύες γυάλινες επιφάνειες, τότε σχηματίζεται λόγω του φαινομένου της συμπύκνωσης πάνω στο παρμπρίζ και στα παράθυρα ένα λεπτό φιλμ, το οποίο θαμπώνει το γυαλί και ουσιαστικά εμποδίζει πλήρως την ορατότητα. Αν βρέχει κιόλας, τότε το θάμπωμα γίνεται εντονότερο, καθώς οι κρύες σταγόνες της βροχής χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία στο εξωτερικό του παρμπρίζ και έτσι μεγαλώνει η διαφορά σε σχέση με το ζεστό εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Διαβάστε παρακάτω 6 συμβουλές για να μην θαμπώνουν τόσο εύκολα τα παρμπρίζ και τα παράθυρα στο αυτοκίνητο:

1. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε καθαρίσει πολύ καλά την εσωτερική πλευρά των γυάλινων επιφανειών του αυτοκινήτου μας.

2. Επίσης, πρέπει να λειτουργεί σωστά ο εξαερισμός του οχήματος, να λειτουργεί άψογα το φίλτρο αέρα του κινητήρα και να μη βουλώνουν τις οπές εξαερισμού φύλλα ή άλλα σκουπιδάκια.

3. Ανοίγουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου στην πιο δυνατή σκάλα και ρυθμίζουμε τη ροή του αέρα προς τα πάνω, δηλαδή προς το παρμπρίζ. Δεν απενεργοποιούμε το air-condition, όταν ξεθολώσουν τα τζάμια, αλλά χαμηλώνουμε απλά την ένταση, όσο χρειάζεται για να μη θαμπώσουν πάλι.

4. Σε ακραίες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει air-condition ή δε λειτουργεί σωστά το σύστημα εξαερισμού και το καλοριφέρ, ανοίγουμε ελάχιστα το παράθυρο, για να μπαίνει αέρας και να ξεθολώνουν τα παράθυρα.

5. Για να μη θολώνουν εύκολα τα τζάμια, καθαρίστε καλά τις εσωτερικές επιφάνειές τους και μετά τρίψτε τις με οινόπνευμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό φιλμ, που επιβραδύνει το θάμπωμα.

6. Μπορούμε επίσης, να τοποθετήσουμε σε κρυφά σημεία του σαλονιού του οχήματος (π.χ. κάτω από κάποιο κάθισμα) μία παλιά κάλτσα γεμισμένη με χαλαζιακή άμμο, η οποία λειτουργεί σαν αφυγραντήρας και δεν επιτρέπει να πιάσει τόσο γρήγορα υγρασία μέσα στο αυτοκίνητο.

Πηγή: insider.gr