Η μπουγάτσα στην 3η θέση στα καλύτερα πρωινά παγκοσμίως

Την μπουγάτσα δεν την αγαπάμε μόνο εμείς στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, καθώς κέρδισε μια από τις κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία ζύμες, από το γαστρονομικό site Taste Atlas.

Η λίστα εκδόθηκε βασισμένη στις βαθμολογίες του κοινού για εθνικά πιάτα που τρώγονται κατά κανόνα ως πρωινό ανά τον κόσμο. Μπορεί η άφταστη για εμάς Σαλονικιά μπουγάτσα να άξιζε την πρώτη θέση, αλλά οι αναγνώστες του μέσου την τίμησαν με την 3η, πίσω από δύο πιάτα που σίγουρα δεν έχετε ακούσει.

Οι κορυφαίες ζύμες

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η μπουγάτσα βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων. Η περίπλοκη και δύσκολη παρασκευή της έχει ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλες στρώσεις φύλλου πιο λεπτού και από ριζόχαρτο, που κάνει την ψημένη σφολιάτα ασύγκριτα τραγανή, ανάλαφρη, και με έντονη την παρουσία του βούτυρου.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε ένα πιάτο από τη Μαλαισία, το ρότι κανάι, μία άζυμη πίτα που ζυμώνεται με αλεύρι, αυγά, νερό και εξευγενισμένο λίπος. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε μία παραλλαγή του πεϊνιρλί από τη Σερβία, το κομπλέτ λεπίνια. Αποτελείται από μία στρογγυλή φουσκωτή πίτα, από την οποία αφαιρείται το πάνω μέρος, και γεμίζεται με τυρί, κρέμα τυριού, και κρεατικά.

Τα πρωινά που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα ήταν:

4. Καβαλτί, Τουρκία – Σημαίνει «γεύμα πριν τον καφέ», και δεν συνιστά συγκεκριμένο πιάτο. Περιγράφει στην ουσία μία σειρά μεζέδων που σερβίρονται μαζί ως πρωινό, όπως ελιές, τυριά, τουρσί, αυγά, ψωμί, αλμυρό μπουρέκι, ακόμα και μπακλαβά.

5. Τσιλακίλες, Μεξικό – Τα αυθεντικά νάτσο, αποτελούνται από τριγωνικά ή τετράγωνα κομμάτια τορτίγιας, τηγανισμένα για να γίνουν τραγανά, και γαρνιρισμένα με crema, τυριά, λαχανικά και σάλτσα τσίλι

6. Καλεντάδο, Κολομβία – Το καλεντάδο είναι άλλο ένα «συνθετικό» πρωινό. Σταθερές του είναι τα τηγανιτά αυγά και μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων, σερβιρισμένα μαζί με αποφάγια κρέατος, σάλτσες ζυμαρικά και ό,τι άλλο ταιριάζει, από την προηγούμενη μέρα.

7. Ναν ε Μπαρμπαρί, Ιράν – Μία άζυμη πιτούλα που θυμίζει κυπριακή, ξεχωρίζει διότι αλείφεται με ένα λεπτό γλάσο από αλεύρι και νερό που της δίνει μία ιδιαίτερα τραγανιστή κρούστα. Σερβίρεται λιτά, συνήθως με κάποια σως γιαουρτιού.

8. Μπάνιτσα με λάχανο, Βόρεια Μακεδονία – Παραδοσιακή πίτα ταψιού από τη γείτονα χώρα, που απαντάται σε πολλές εκδοχές, με αγαπημένη αυτή με το βραστό λάχανο και την πλούσια σάλτσα.

9. Κρουασάν, Γαλλία – Δεν χρειάζονται συστάσεις για την πιο κλασική «αεράτη» σφολιάτα του κόσμου οπότε θα κάνουμε λίγο trivia. Η ονομασία croissant είναι κατά πάσα πιθανότητα παράφραση του όρου crescent (σχήμα μισοφέγγαρου), που πήρε λόγω του χαρακτηριστικού του σχήματος.

10. Τζιαν Μπινγκ, Κίνα – Ένα πρωινό που θα βρεις παντού στις πόλεις, η βάση του είναι μία λεπτή τηγανίτα, αλειμένη με βούτυρο, με γέμιση αυγού, λαχανικών και κάποιες φορές κρέας.

Πηγή: reader.gr