Κέρκυρα: Η εισαγγελέας καλείται σε απολογία για τις εξαφανισμένες δικογραφίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση με τις χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα, καθώς η πρώην Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας Μ.Τ καλείται σε απολογία.

Τη Δευτέρα (21/2) συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Καλούδης, ενώ τα ξημερώματα προσήχθη και η πρώην Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας Μ.Τ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η εισαγγελέας υπέβαλε μήνυση κατά του κ. Καλούδη για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή τηλεοπτική εμφάνιση του τελευταίου στο σταθμό Start το βράδυ της Κυριακής.

Εκεί, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επανέλαβε τις καταγγελίες του σχετικά με την υπόθεση των χαμένων δικογραφιών, μέρος των οποίων όπως δήλωσε, βρέθηκε έπειτα από αστυνομική έρευνα σε φιλικό σπίτι της εισαγγελικής λειτουργού, η οποία βρίσκεται σε προσωρινή αργία.

Σύμφωνα με τον κ,. Καλούδη, η μήνυση της εισαγγελέως είχε ως αντικείμενο την αναφορά του στον ακριβή αριθμό των δικογραφιών που είχαν εξαφανιστεί και βρέθηκαν και όχι την σοβαρότατη ποινική ουσία της υπόθεσης. “Και μία σελίδα δικογραφίας να λείπει, είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση” υπογραμμίζει ο δικηγόρος, που συνελήφθη την ώρα που έκανε τζόκινγκ στο κέντρο της Κέρκυρας.

Ο κ. Καλούδης, μάλιστα, κατήγγειλε πρωτοφανή κινητοποίηση της Αστυνομίας για μια μήνυση περί συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του, με χρήση περιπολικών και συμβατικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα corfupress.gr, πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ο οποίος διέταξε να αφεθεί ελεύθερος του και να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.

Στη συνέχεια, υπέβαλε δια του δικηγόρου του Μ. Ράπτη μήνυση για ψευδή καταμήνυση κατά της εισαγγελέως ζητώντας από την Αστυνομία να χρησιμοποιήσει τα ίδια μέσα για τον εντοπισμό της και τη σύλληψή της στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τελικά, χθες, 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα η πρώην Εισαγγελέας Κέρκυρας εμφανίστηκε μόνη της στο Αστυνομικό Τμήμα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στις 2 τα ξημερώματα ενώπιον του Εισαγγελέα Κέρκυρας. Η πρώην Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας αφέθηκε ελεύθερη λίγη ώρα μετά, λόγω της ιδιότητάς της, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα.

Ο Γ. Καλούδης επανέλαβε σήμερα τα όσα έχει υποστηρίξει σχετικά με τη σοβαρότητα της υπόθεσης και της ύπαρξης κυκλώματος στη Δικαιοσύνη, καλώντας και τους βουλευτές Κέρκυρας να πάρουν θέση στο θέμα. Παράλληλα, ζήτησε τη συνένωση των διαφορετικών δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί κατά της εισαγγελέως για τις εξαφανισμένες δικογραφίες.

Το χρονικό της υπόθεσης με τις χαμένες δικογραφίες

Το ζήτημα των χαμένων δικογραφιών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την Εισαγγελία της Κέρκυρας τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Πριν από λίγες ημέρες ο δικηγόρος Γιώργος Καλούδης, μιλώντας στο ΟPEN είχε κάνει λόγο για εξαφάνιση δεκάδων ποινικών δικογραφιών στο νησί.

Ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας, ανέφερε πως πρόκειται για 150 δικογραφίες, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν εκδικαστεί. “Συνολικά 150 δικογραφίες είναι οριστικά εξαφανισμένες: Ή έχουν καεί, ή έχουν πεταχτεί στη θάλασσα, ή είναι κρυμμένες. Πάντως είναι παραγεγραμμένες. Αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα”, είπε. Ανέφερε επίσης πως ακόμη 1.100 ποινικές δικογραφίες βρέθηκαν έπειτα από επέμβαση των εισαγγελέων Κέρκυρας κρυμμένες μέσα σε ένα σπίτι, 15 χιλιόμετρα από την πόλη.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Παρουσιαστής κρατείται για απόπειρα εκβίασης – 39χρονος εκδότης ο συνεργός του

“Αυτό συνέβη τον Οκτώβρη του 2020. Τις είχε κρύψει μια εισαγγελική λειτουργός στο σπίτι μιας φίλης της. Για μένα, το γεγονός κραυγάζει από μόνο του. Δεν μπορεί να έχει μετατεθεί ένας εισαγγελικός λειτουργός και να έχει παραδώσει όλο το υλικό που είχε και οι δικογραφίες να είναι κρυμμένες σε ένα σπίτι και μάλιστα φουρνάρισσας;”, συνέχισε.

“Από τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2020, η ίδια εισαγγελική λειτουργός, είχε σπίτι της και επέστρεψε σταδιακά 13.500 δικογραφίες” σημείωσε ο κ. Καλούδης. “Δεν έχουν καταγραφεί αυτές, δεν έχουν καταχωρηθεί, δεν έχει εξακριβωθεί 100% εάν έχουν παραγραφεί όλες οι δικογραφίες ή κάποιες μπορούν να διασωθούν. Σε αυτές περιλαμβάνονται πλημμελήματα και κακουργήματα και δεν είναι πρόσφατες, ανάγονται έως 18 χρόνια πίσω”, κατήγγειλε ο δικηγόρος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι περισσότερες δικογραφίες έχουν παραγραφεί χωρίς ποτέ να δικαστούν.

Για κακουργήματα καλείται από τον Εφέτη Ανακριτή η Εισαγγελέας

Για το περιστατικό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και το συμβούλιο εφετών του νησιού έχουν διατάξει ανάκριση. Για την υπόθεση έχει οριστεί εφέτης ανακριτής, ο οποίος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, κάλεσε την εισαγγελέα Πρωτοδικών που φέρεται να εξαφάνισε εκατοντάδες δικογραφίες στην Κέρκυρα, σε απολογία για δυο βαριά κακουργήματα.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση που περνάει στο επόμενο στάδιο, με την εισαγγελική λειτουργό να αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης. Ήδη μάλιστα έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά της στα αρμόδια όργανα.

Συγκεκριμένα, προ ημέρων ο εφέτης ανακριτής που ορίστηκε από την Ολομέλεια του Εφετείου Κέρκυρας έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, κάλεσε σε απολογία την εισαγγελέα που διατέλεσε και επικεφαλής της τοπικής Εισαγγελίας για τα κακουργήματα της «υπεξαγωγής εγγράφων» και «κατάχρησης εξουσίας».

Ήδη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastiko.gr, ανεξάρτητα από την κλήση της σε απολογία, στις 14 Μαρτίου η εισαγγελέας μαζί με αστυνομικούς και δικαστικούς υπαλλήλους δικάζεται για πλαστογραφία βιβλίων της Εισαγγελίας και του αστυνομικού τμήματος ώστε να μην φανεί πως έλειπαν οι δικογραφίες.

Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας Εφετών Κων/νος Κουκούτσης συνέταξε κατηγορητήριο και προσδιόρισε για τις 14 Μαρτίου 2022 στο Εφετείο κακουργημάτων Κέρκυρας, την πρώτη δίκη της εισαγγελέως, αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων, για πλαστογραφία βιβλίων της Εισαγγελίας και του αστυνομικού τμήματος Κέρκυρας και του σκληρού δίσκου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με το πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *